Guvernul Orban a adoptat prelungirea stării de alertă cu 30 de zile. Ce urmează acum pentru români

Guvernul Orban a adoptat prelungirea stării de alertă cu 30 de zile. Ce urmează acum pentru români
Se întâmplă chiar astăzi. Ce a decis Guvernul Orban în privința stării de alertă

Aglomerația nu ne ajută să scăpăm de restricții. Nici bilanțul ultimelor zile, așa că Guvernul urmează astăzi să aprobe prelungirea stării de urgență, au informat surse guvernamentale, citate de Agerpres. Orban: nu este o decizie politică, ci una fundamentată în baza unor evaluări. În acest timp, PSD vrea modificarea stării de alertă în ”stare de tranziție spre normalitate” pentru 15 zile și vrea redeschiderea bisericilor și a teatrelor.

UPDATE: 16:52 – Premierul Ludovic Orban a anunțat că se prelungește stare de urgență pentru încă 30 de zile! În plus, oficialul a anunțat și noile măsuri de relaxare:

  • Se propunea prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul țării, pentru 30 de zile, începând cu data de 17 iunie, a spus Orban.
  • reluarea activității economice în mall-uri, cu excepția cinematografelor, restaurantelor și sălilor de jocuri;
  • se va relua activitatea sălilor de fitness și aerobic în condițiile stricte;
  • se reia activitatea în after-school-uri și grădinițe pe perioada verii.
  • se reiau slujbele în interiorul bisericilor

„Odată că sfârșitul școlii, încetează măsură de sprijin prin care am asigurat un venit unui părinte pentru ca părintele să poată să stea acasă cu elevul în perioada în care au fost suspendate școlile, toți acești părinți trebuie să se întoarcă în activitatea profesională”, a completat el.

„În plus, am luat decizia de a permite oficierea de slujbe și în interior. Noi nu am închis bisericile, au fost deschise. Nu s-a permis oficierea slujbelor, s-au permis diferitele evenimente pentru botezuri, căsătorii, sigur, cu un număr limitat de persoane. Bisericile nu au fost închise, cei care au titrat că se redeschid bisericile nu au redat corect adevărul. Decizia este aceea de a permite oficierea slujbelor și în interior, fiind de dimensiuni variabile, va fi un număr redus de credincioși care vor putea asista la slujbă, de aceea se va face atât în interior cât și exterior. Aici vor trebui respectate reguli, purtatul măștii, dezinfectarea spațiilor comune”, a subliniat Orban.

„Se reiau și activitățile jocurilor de noroc, aici a fost o adevărată campanie, că dăm drumul la păcănele. Jocurile de noroc nu sunt numai cele de pe slot machines, înseamnă casele de pariuri, înseamnă Loteria, o serie de alte jocuri care se desfășoară în baza legii. Ce nu înțeleg cei care ne critică, numai ca să se afle în treabă, este că măsurile pe care le-am luat gradual au avut la bază evaluarea riscului epidemiologic, am luat măsurile de deschidere acolo unde există un risc mic, sau dacă există un risc, prin măsurile de protecție, se poate asigura protejarea cetățenilor”, a mai spus premierul.

UPDATE: ”4750 de firme au luat credite prin IMM Invest, în valoare de 3,8 miliarde de lei. Două bănci și-au atins plafonul maxim, iar ritmul de procesare a solicitărilor de creditare va crește. Nu am nici cea mai mică emoție că plafonul de 15 miliarde nu va fi atins. Trebuie să realocăm plafoanele către băncile care au celeritate în rezolvarea solicitărilor.

Legat de piața forței de muncă, mulți analiști au prevăzut apocalipsa în domeniul muncii. Un șomaj înspăimântător anunțau ei. Ei bine, în luna mai, numărul de români cu contracte de muncă a fost mai mic cu doar 14.000, față de aceeași perioadă din 2019. Măsurile adoptate au potejat locurile de muncă ale românilor.

Peste un milion de români au avut șomaj tehnic. 750 de mii de români beneficiază de plata a 41% din salariul brut pentru cei care au reluat munca. Nu s-au pierdut foarte multe locuri de muncă în domeniile afectate de pandemie și chiar există cerere pe piața muncii, a declarat premierul Ludovic Orban.

Guvernul Orban, decizie în privința stării de alertă

După ce au fost eliminate multe dintre restricții, numărul cazurilor a oscilat între 119 și 238. Pe 4 iunie au fost cele mai multe; tot atunci s-au făcut și cele mai multe teste, aproximativ 13.500. Cifrele sunt comparabile cu cele înregistrate în perioada 16 – 31 mai, când am ieșit din starea de urgență și am avut primul set de măsuri de relaxare.

Guvernul urmează să aprobe în ședința de marți prelungirea stării de alertă, au precizat sursele menționate. Anterior deciziei, va avea loc o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, conform programului premierului anunțat de Biroul de presă al Guvernului. Ședința este programată la ora 12:30.

Referitor la acest subiect, premierul Ludovic Orban a declarat, duminică, într-un interviu la B1 TV, că hotărârea de prelungire a stării de alertă nu este o decizie politică, ci una fundamentată în baza unor evaluări. Întrebat ce se întâmplă dacă PSD, majoritar în Parlament, votează împotriva prelungirii stării de alertă, Orban a spus: „Înseamnă că nu va mai fi stare de alertă”.

Masca, accesoriu obligatoriu în continuare

De asemenea, șeful Executivului a menționat că rămâne restricționat „în general cam tot ce se desfăşoară în spaţii închise şi presupune prezenţa unui număr mare de persoane şi o durată de timp mare petrecută”.

Așadar, se vor păstra și regulile de distanțare socială. Cel mai probabil, cinematografele, restaurantele și locurile de joacă vor rămâne în continuare închise și masca va fi accesoriu obligatoriu. Restricții vor fi în continuare și pentru cei care se vor întoarce în țară din anumite zone: vor sta în izolare 14 zile. Cert este că virusul nu va dispărea, specialiștii susținând că în toată perioada verii există riscul transmiterii comunitare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI