Se întâmplă acum la granița cu Ungaria. S-a întors roata, e fără precedent

de: Bișinicu Andreea
13 01. 2023

Anunț de ultimă oră. Din ce în ce mai mulți cetățeni ai Ungariei traversează granița, pentru a veni în România să cumpere alimente și combustibil, la prețuri mai mici. Autoritățile susțin că foarte mulți unguri vin să lucreze în județele Arad și Bihor.

Motivul pentru care tot mai mulți unguri vin să lucreze în România

După ce forințul, moneda oficială a Ungariei, a atins minine istorice în ultima perioadă, tot mai mulți vecini de-ai României au trecut granița, pentru a achiziționa produse alimentare și combustibil la prețuri mai mici decât la ei în țară.

De asemenea, tot mai mulți cetățeni unguri se stabilesc în județele Bihor și Arad, pentru a se angaja la parcurile industriale care s-au dezvoltat extrem de mult, în ultimii ani.

„Există un flux dinspre Ungaria către România în care cetățeni, în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit, optează pentru companiile angajatoare din județul Bihor.

Pe partea de est a Ungariei, nivelul șomajului este mai ridicat decât în județul Bihor.”, a declarat Csaba Bekesi, director AJOFM Bihor.

Citește și Viktor Orban, discurs halucinant împotriva statelor europene. Ce spune despre finalul războiului din Ucraina

„Aici câștig mult mai bine și e mai aproape!”

În regiunea vestică a României, foarte mulți români vorbesc limba maghiară, ceea ce a facilitat enorm adaptarea ungurilor la condițiile de la noi din țară.

De asemenea, unele companii le asigură angajaților lor transportul, în timp ce alții fac naveta cu autobuze ale operatorului de transport în comun.

„Aici câștig mult mai bine și e mai aproape. Debrecen e la aproape 60 de kilometri, și e prea departe. Aici, dus-întors, faz zilnic 40 de kilometri. Că acolo unde stăm noi nu găsim deloc locuri de muncă”, spune Dora Szekey, angajată din Ungaria, potrivit Știrile PRO TV.

„Dacă ne uităm la ultimele valori, vedem o încadrare relativ pozitivă referitor la mediul de afaceri, la situația statului de drept, la modul în care funcționează societatea în general.”, susține prof. univ. dr. Ioan Hosu, sociolog la UBB Cluj-Napoca.

În altă ordine de idei, cetățenii din Ungaria traversează granițele României pentru a cumpăra produse alimentare la prețuri avantajoase. De asemenea, procură combustibil mai ieftin în localitatea Nădlac, județul Arad.

Citește și Orașul din România care i-a înnebunit pe nemți. Presa din Germania a făcut recomandarea