Se întâmplă acum în Delta Dunării! Toți românii aflați acolo au fost luați prin surprindere: „E ultimul“

Se întâmplă acum în Delta Dunării! Toți românii aflați acolo au fost luați prin surprindere: „E ultimul“
Se întâmplă acum în Delta Dunării!

Păsările care cuibăresc în Delta Dunării sunt în plin proces de migrație spre sudul Europei, urmând bine cunoscutul traseu de-a lungul Mării Negre, pe teritoriul Bulgariei, Greciei, Marii Mediterane, Turciei, Israelului, Peninsulei Sinai şi cursul Nilului, până-n apropierea Kenyei. Astfel, iubitorii de păsări se pot bucura în aceste zile de un ultim spectacol extraordinar oferit de speciile aflate în peisajul dobrogean. Mai multe detalii, în continuare.

A început migrația de toamnă!

Delta Dunării și Dobrogea găzduiesc unul dintre culoarele mari de migraţie a ornitofaunei, iar în aceste zile iubitorii de păsări aflați în această zonă se vor putea bucura de un ultim spectacol oferit de speciile aflate în peisaj.

Migrația de toamnă începe încă din luna august, fiind influențată în principal de lungimea zilei, împuținarea hranei și răcirea vremii. Totodată, poziția geografică a Deltei Dunării (aflată la interfaţa a trei bioregiuni: continental, stepică şi pontică) favorizează prin condiții optime ornitofauna, care se află, în această perioadă, în pregătire de plecare, sau de sosire pentru iernare.

Printre păsările de apă care părăsesc în această perioadă Delta Dunării, enumerăm: pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus), pelicanul cret (Pelecanus crispus), cormoranul mic (Phalacrocorax pygmeus), stârcul pitic (Ixobrychus minutus), stârcul de noapte (Nycticorax nycticorax), stârcul galben (Ardeola ralloides), stârcul roşu (Ardea purpurea), egreta mică (Egretta garzetta), barza albă (Ciconia ciconia), ţigănuşul (Plegadis falcinellus), lopătarul (Platalea leucorodia), călifarul alb (Tadorna tadorna), călifarul roşu (Tadorna ferruginea) şi multe altele.

Păsările migratoare, un ultim spectacol în Delta Dunării

În ceea ce privește speciile limicole (trăiesc pe malul apei) care pleacă din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, enumerăm: ciocântorsul (Recurvirostra avosetta), piciorongul (Himantopus himantopus), scoicarul (Haematopus ostralegus), prundăraşul gulerat mic (Charadrius dubius), nagâţul (Vanellus vanellus).

A început migrația de toamnă! Foto: Daniel Petrescu
A început migrația de toamnă! Foto: Daniel Petrescu

Nici speciile de răpitoare nu fac rabat de la zone mai calde, astfel că Delta Dunării este părăsită și de: acvila ţipătoare mică (Aquila pomarina), eretele de stuf (Circus aeruginosus), vânturelul de seară (Falco vespertinus), şoimul rândunelelor (Falco subbuteo), şoimul dunărean (Falco cherrug).

În schimb, există și câteva specii care sosesc la noi pentru iernare, cum ar fi: gâsca cu gât roşu (Branta ruficollis), raţa cu ciuf (Netta rufina), ferestraşul moţat (Mergus serrator), ferestraşul mare (Mergus merganser), lebăda de iarnă (Cygnus cygnus), scrie adevărul.ro.

Din cele circa 360 de specii de păsări înregistrate în RBDD, cca. 300 migrează în fiecare an: pelicani, egrete, starci-lopătari, cormorani şi foarte multe păsări mai mici.

„În această perioadă, de asemenea, este în plină desfăşurare migraţia de iarnă din nordul Europei şi dinspre Siberia, păsările străbat cca.6000 de kilometri în 6-8 săptămâni în drumul lor spre Delta Dunării: gaşca de vară, fazanul şi chiar ciocârlia s-au adaptat şi nu mai pleacă din Deltă peste iarnă“, notează romania-actualitati.ro.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI