Se închid terasele în România? Guvernul aruncă bomba și vrea ajutorul Primăriilor

de: Emanuela Pană
20 07. 2020

Guvernul României, prin vocea premierului Ludovic Orban, a făcut ultimele precizări cu privire la terasele care nu respectă întocmai normele și măsurile de siguranță impuse de autorități pentru a limita răspândirea noului virus. Ce se va întâmpla cu terasele dacă vor continua să funcționeze ca și până acum, aflați în paragradele următoare.

Se închid terasele? Anunțul premierului

Premierul Ludovic Orban a vorbit fără perdea despre lucrurile negative care se întâmplă, în aceste momente, la terase. Faptul că normele impuse de autorități, în vederea gestionării corecte a crizei pandemice, nu sunt respectate și puse în parctică de conducerea teraselor ar putea duce la închiderea mutora dintre acestea.

Mai mult, Orban a anunțat că restaurantele vor rămâne, în continuare, închise.

Pentru a se asigura că lucrurile funcționează potrivit ultimelor directive, premierul României a anunțat că vor fi efectuate „controale la sânge“, în următoare perioadă, în privința funcționării teraselor. Cele care vor fi găsite în afara normelor vor fi închise.

„Luăm în calcul intensificarea controalelor, inclusiv în cluburi, terase, astfel încât să ne asigurăm că se respectă regulile. Toate amenzile sunt date în baza amenzii 55 şi nu putem da amenzi mai mari decât cuantumul maxim stabilit de lege.

A existat o încercare de a creste amenzile şi în legea actuală, dar nu s-a reuşit. Avem la dispoziţie şi alte pârghii: suspendarea autorizaţiilor de funcţionare. Aici avem nevoie de un sprijin mai serios din partea primarului. Primăriile au puterea de a suspenda autorizaţiile de funcţionare“, a precizat șeful Guvernului.

Nu se deschid restaurantele

Totodată, premierul a declatat că în perioada ce va urma restaurantele nu vor fi deschise, motivând numărul în creștere a cazurilor de COVID-19 în România.

„Atât timp cât nu reușim să înregistrăm un trend descendent în ceea ce privește numărul de infectări, nu putem adopta alte măsuri de relaxare.

Înțeleg problemele patronilor de restaurante. Îmi pare rău că a trebuit… Noi, în planul de relaxare, aveam prevăzut pentru data de 15 iulie data de redeschidere, desigur, cu măsuri, a restaurantelor în spații închise. Nu s-a putut“, a spus Orban.