Se extind ninsorile în România! Alertă meteo ANM: ce temperaturi vom îndura zilele următoare

Se extind ninsorile în România! Alertă meteo ANM: ce temperaturi vom îndura zilele următoare
Alertă meteo ANM: Trei Coduri Galbene pentru ziua de azi

În cursul zilei de ieri ANM anunța prognoza meteo pentru următoarea perioadă, vizând temperaturi mai ridicate. Dar lucrurile s-au schimbat în decurs de nici 24 de ore. Așa că astăzi aflăm că se extind ninsorile în România, dar și că avem o nouă alertă meteo ANM.

Alertă meteo ANM: Trei Coduri Galbene pentru ziua de azi

În mai puțin de 24 de ore, spune ANM, vremea s-a schimbat în anumite zone din țară, existând deja depuneri de zăpadă. Conform unor precizări făcute de Elena Mateescu, director ANM, aflăm că „în partea de sud-est a țării, să înregistreze valori de peste 15 grade Celsius comparativ cu jumătatea de nord. Acolo masa de vest rămâne de interes,. Mai ales în nordul Moldovei, în jumătatea de nord a Moldovei, unde valorile de maximelor nu vor depăși 1-2 grade.”

În cursul acestei dimineți avem o nouă alertă meteo ANM. Au fost emise trei avertizări de Cod Galben în cinci județe din țară, după cum urmează:

  • Județul Botoşani,
  • Județul Dâmboviţa,
  • Județul Bacău,
  • Județul Suceava,
  • Județul Neamţ.

Conform notelor explicative publicate de ANM, în aceste județe apare „local ceață care determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m, asociată cu burniță ce va favoriza, în funcție de condițiile locale, formarea ghețușului”. Această nouă alertă meteo ANM este valabilă până în jurul orei 10:00, în această diomineață.

„Trebuie să fim foarte atenți la ceea ce urmează”

În intervenția domniei sale, Elena Mateescu, director ANM, spune la Antena 3 CNN că în zilele următoare temperaturile vor fi mai mici decât ne-am obișnuit în ultimele zile, mai ales în zona de sud-vest a teritoriului:

„(…)în special din sudul Banatului, unde este posibil să consemnăm viteze de 60-70 de kilometri pe oră, iar în zona montană aferentă, dar și pe crestele Meridionalilor, rafalele pot depăși 90-100 de kilometri pe oră.

Luând în considerare deja stratul de zăpadă înregistrat în ultimele 48 de ore cu siguranță trebuie să fim foarte atenți la ceea ce urmează să se întâmple din această perspectivă. Înregistrăm 36 de centimetri strat la Căliman, 32 la Bâlea Lac, 30 la Vârful Omu, 1-15 centimetri în restul masivelor montane.

De asemenea, în jumătatea nordică a Moldovei, cel mai mare strat 15 centimetri la Botoșani, 10 la Târgu Neamț, 14 la Darabani.Din punct de vedere termic, la această oră cel mai frig -10 grade la Vârful Omu, – 8 grade la Călimani. De asemenea, -8 grade la Bâlea Lac, doar 7 grade în Capitală. Cel mai cald la Mangalia, pe litoral.”, anunță directorul ANM, conform Antena 3 CNN.

Rămâne să vedem care va fi evoluția vremii în luna care vine, cu toate că, aceeași Elena Mateescu spune „după 12 decembrie ne așteptăm ca luna decembrie să intre într-un normal al valorilor de temperaturi și, de asemenea, din punctul de vedere al cantităților de precipitații.”

Urmăriți Playtech.ro și pe