Se dezlănţuie un uragan în România? Anunţul zilei făcut de meteorologi. Ce urmează după temperaturile de iarnă
Prima lună de primăvară se încheie cu un anunț îngrijorător din partea meteorologilor. Specialiștii vorbesc despre un uragan ce va afecta mai multe zone din țară. Ce urmează după temperaturile de iarnă.
Se dezlănţuie un uragan în România?
Finalul lunii martie a adus o schimbare bruscă a vremii. De la temperaturi ce ne duceau cu gândul la începutul verii, am trecut la valori scăzute, potrivite iernii.
Meteorologii au anunțat că o masă de aer polar a pătruns pe teritoriul României, aducând cu el o serie de fenomene meteo severe: temeperaturi scăzute, precipitații sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare. În anumite zone, vântul va bate cu peste 140 de kilometri pe oră.
„Din această noapte, pe măsură ce toată masa asta rece din nord-vestul continentului coboară și acoperă toată țara, precipitațiile se vor transforma. Vom avea pe partea de vest, centru și nord, lapoviță și ninsoare, iar pentru zona de munte predomină ninsorile.
Vântul va bate cu peste 140 de kilometri pe oră. Cred că ne aflăm cumva la pragul unui uragan de categoria I. E un vânt numit în meteorologie un „vânt dinamic”, liniar. În cazul uraganului vorbim de un alt tip de vânt, de modul în care acționează asupra bunurilor materiale în primul rând. E diferit”, a declarat Diana Giurgiu, meteorolog ANM, pentru stirileprotv.
Te-ar putea interesa și: Cod roșu în România. Alertă meteo ANM în țară, vine prăpădul!
Ce se întâmplă cu vremea în următoarele zile
Miercuri, valorile afișate de termometre vor fi mai mici decât cele considerate normale pentru această perioadă a anului. Maximele se vor încadra între un grad Celsius – în estul Transilvaniei – și 11 grade Celsius, în sudul Olteniei și Munteniei.
„Trecător vor fi precipitații slabe, ziua, local, sub formă de ninsoare la munte, precum și în estul si sudul Transilvaniei și mixte în Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei, iar noaptea pe arii restrânse mai ales sub formă de ploaie în Banat și posibil în sudul Crișanei.
Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în Carpații Meridionali și de Curbură, în special la altitudini de peste 1500 m, unde la rafală se vor depăși viteze de 70-90 km/h și ninsoarea va fi viscolită, iar în prima parte a intervalului și în regiunile sudice, estice și în centru, cu precădere în Moldova, local în Oltenia și sud-vestul Munteniei, rafalele urmând a fi de 55-60 km/h.
În a doua parte a nopții, local se va produce brumă și îngheț la sol”, a anunțat Administrația Națională de Meteorologie (ANM).
Te-ar putea interesa și: Vreme ciudată în luna aprilie. Temperaturile o iau razna din nou, nu s-a mai văzut aşa ceva
După acest nou episod de iarnă, vremea se va încălzi, precizează specialiștii.
„O masă de aer foarte rece a determinat aceste temperaturi foarte scăzute. Această masă se regăsește pe o circulație nord-vestică și coboară mult în zona țării noastre. Aceasta va determina o vreme rece în special pe timpul nopții, temperaturi de până la 6 grade în partea de nord a teritoriului și cel mult 0…1 grade pe litoral și poate în extremitatea de sud a țării.
Masa de aer rece se va menține până mâine noapte în jumătatea estică, dar în intervalul următor de timp se va încălzi. Pentru că o masă de aer cald va avansa către teritoriul țării noastre, astfel încât de joi se va încălzi în toată țara, vineri, sâmbătă și duminică deja vom vorbi de temperaturi de 10 și chiar peste 15 grade la amiază”, a explicat meteorologul Alina Șerban la Antena 3 CNN.