Se dau tichete noi pentru români. Cine va beneficia de ele
În Camera Deputaților se lucrează în interesul românilor, spun cei care au votat legea despre care discutăm azi. Începând cu anul 2024, chiar din prima zi, va intra în vigoare o nouă lege. Denumită „Legea prestatorului casnic”, a fost votată de cele două camere ale Parlamentului României. Legea a fost promulgată de Președintele României pe 21 aprilie a.c. prin Decretul nr.530/2022, devenind astfel Legea nr.111/2022. Conform acestei noi legi, angajații dintr-un anume domeniu vor primi de la 1 ianuarie 2024 așa-numitele tichete de activități casnice. Dar se vor face în anumite condiții, reglementate de noua lege. Cu alte cuvinte, se dau tichete noi pentru români. În cele ce urmează aflăm împreună cine va beneficia de ele.
S-a votat legea prin care se dau tichete noi pentru români
Proiectul de Lege privind reglementarea activităţii prestatorului casnic intra în Camera Deputaților în martie anul acesta, și avea să fie votată în regim de urgență. Proiectul, inițiat de un grup de senatori PSD și PNL, era votat pe 14 martie de Senat, trecând, cum spuneam, la vot în regim de urgență și în Camera Deputaților.
Grupul de inițiatori ai acestui proeict spuneau că în ultimii ani s-a remarcat o cerere de forţă de muncă pentru activităţi gospodăreşti. Inițiatorii se refereau la meseriile de menaj casnic, prepararea hranei, grădinărit, îngrijirea animalelor de companie şi alte activităţi.
Astfel, s-a constatat existenţa unei nevoi de a contracta pe perioade atipice a angajaților, mai spuneau inițiatorii. Contractele în cauză, erau atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung.
Motivația acestei legi a fost că pentru aceste categorii de lucrători casnici nu este reglementată forma de desfăşurare a activităţii. „De asemenea, apare reticenţa de a apela la firme specializate care pot oferi această resursă umană.”, se spune în justificarea proiectului.
Atât în România, cât și în celelalte state europene, efectele muncii nedeclarate sunt extrem de grave pentru economie şi pentru sistemele sociale. Acestea constau în subminarea sustenabilitătii fiscale si colectării veniturilor la buget. Toate acestea reprezintă, de fapt, o formă de evaziune fiscală şi de diminuare a calităţii locurilor de muncă şi a competiţiei. Președintele României pe 21 aprilie a.c. a promulgat, prin Decretul nr.530/2022, Legea nr.111/2022 și publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 402 din 27 aprilie 2022.
Cine va beneficia de ele? Legea reglementează desfăşurarea activităţilor casnice
Datele statistice arată faptul că în România în anul 2020, rata de activitate în rândul persoanelor în vârstă de muncă 15 şi 64 de ani era de 69,2%. Aceleași date arătau că rata de ocupare la aceeaşi categorie de vârstă era de 65,6%. Au existat diferențe la rata de ocupare la bărbaţi şi rata de ocupare la femei de 19,3 puncte procentuale.
Așa se face că s-a luat decizia ca aceste categorii de muncă să fie reglementate prin noua lege promulgată de Klaus Iohannis. Conform noii legi, principalele reglementări constau în instituirea unui sistem de plată şi evidenţă a persoanelor care desfăşoară activităţi casnice ocazionale.
Reglementrea se face în baza unor tichete de activităţi casnice. Tichetele vor fi cumpărate de beneficiar şi preschimbate ulterior în numerar de către prestatorul casnic. Se va face reținerea contribuţiei de asigurări sociale şi a impozitului pe venit. „În acest fel prestatorul dobândește calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale.”; se mai spune în lege.
Se dau tichete noi pentru români. Tichetele de activităţi casnice emise de ANOFM
Conform reglementărilor din noua lege, tichetele de activităţi casnice sunt emise de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Atât achiziţia, cât şi preschimbarea în bani a tichetelor de activităţi casnice se realizează prin intermediul ANOFM, prin agenţiile judeţene, şi a municipiului Bucureşti.
„Tichetele de activităţi casnice pot fi emise atât în format fizic, pe suport de hârtie, cât şi electronic. Acestea nu sunt transferabile şi pot fi utilizate numai de către prestatorul casnic care le-a primit, care are obligaţia să le preschimbe în numerar până cel târziu în a 15-a zi a lunii următoare lunii în care a fost prestată activitatea casnică, în vederea dobândirii sau menţinerii calităţii de asigurat în sistemul asigurărilor sociale. Tichetul de activităţi casnice poate fi preschimbat în numerar în maximum 12 luni de la data primirii acestuia de către prestatorul casnic.”, se mai precizează în Legea nr.111/2022.
S-a stabilit și care va fi valoarea nominală, și anume 15 lei, iar prestatorul casnic beneficiază de o reducere la calculul venitului net, respectiv „aplicarea impozitului pe venit şi a contribuţiei de asigurări sociale, datorată bugetului asigurărilor sociale de stat”.
Așdar, începând cu 1 ianuarie 2024, se dau tichete noi pentru români. Cu alte cuvinte angajații care vor presta meseriile menționate la începutul acestui articol vor fi plătiți astfel.