Se dau între 40.000 și 100.000 de euro de la stat. Cum poți beneficia de aceste sume

de: Filon Stan
21 05. 2020

Vin vești foarte bune pentru studenții care vor să se lanseze în mediul de afaceri! Pentru tinerii cu inițiativă, Ministerul Fondurilor Europene anunță alocarea unui buget 20 de milioane de euro, din care 14 milioane de euro va fi valoarea totală a schemei de ajutoare de minimis.

Studenții pimesc ajutor pentru a-și deschide propriile afaceri

Așadar, studenții care vor să pornească o afacere vor primi un ajutor nerambursabil pentru a-și pune pe picioare propriile lor afaceri, iar sumele nu sunt deloc de neglijat. Ministerul Fondurilor Europene anunță că studenții din România vor putea obține fonduri europene cu valori maxime de câte 40.000 Euro – 100.000 Euro pentru a-și deschide mici afaceri.

Oferta vine în cadrul noului program de finanțare Innotech Student 2020, conform propunerii oficiale de Ghid al solicitantului. Astfel, a fost scos în dezbatere publică proiectul de Ghid al solicitantului pentru linia de finanțare Innotech Student 2020, din cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020.

Studenții pimesc ajutor pentru a-și deschide propriile afaceri

Tinerii pot primi până la 100 de mii de euro

Bugetul total alocat va fi de 20 de milioane de euro, din care 14 milioane de euro va fi valoarea totală a schemei de ajutoare de minimis care se vor acorda studenților care vor intra în afaceri.

Banii vor fi disponibili în aproape toată țara, cu excepția Bucureștiului și a județului Ilfov. Prin acest proiect, se așteaptă înființarea a 350 de firme.

Ajutorul se acordă în funcție de locurile de muncă nou create, astfel:

– Ajutor de minimis mai mic sau egal cu 40.000 de euro – minim 2 locuri de muncă create;
– Ajutor de minimis cu o valoare mai mare de 40.000 de euro dar mai mică sau egală cu 60.000 de euro – minim 3 locuri de muncă create;
– Ajutor de minimis cu o valoare mai mare de 60.000 de euro dar mai mică sau egală cu  – 80.000 de euro – minim 4 locuri de muncă create;
– Ajutor de minimis cu o valoare mai mare de 80.000 de euro dar mai mică sau egală cu 100.000 de euro – minim 5 locuri de muncă create.

Ajutorul de minimis se va acorda în două tranșe, după cum urmează: tranșă inițială de maximum 75% din valoarea ajutorului de minimis, așa cum a fost acesta aprobat pe baza planului de afaceri și prevăzut în contractul de subvenție încheiat și tranșa finală. Cea de-a doua tranșă se acordă până la valoarea totală a ajutorului de minimis, după ce beneficiarul ajutorului de minimis face dovada că a ocupat locurile de muncă minime asumate prin planul de afaceri proporțional cu valoarea totala a ajutorului de minimis aprobat. Dacă nu face dovada angajării persoanelor respective, tranța a doua nu se mai acordă și încep procedurile de recuperare a primei tranșe.