Se dau bani pentru români! Veste importantă de la Guvern, cine va primi câte 3.000 de lei

de: Ionuț Vieru
11 06. 2022

România are un parc auto foarte învechit. Recent, Guvernul a venit cu diferite programe pentru a încuraja românii să-și cumpere mașini mai noi și mai puțin poluante. Un nou program Rabla va fi la îndemâna celor cu mașini vechi.

Programul Rabla Local

Pe lângă cele două programe știute deja, Rabla Clasic și Rabla Plus, Guvernul a introdus Rabla Local. Regulile pentru cel din urmă se găsesc într-un proiect de ordin aflat în dezbatere publică la Ministerul Mediului.

Prin programul Rabla Local, cei care vor casa și radia din circulație mașini vechi, cu normă de poluare sub euro 3 și mai vechi de 15 ani, vor putea primi un stimulent financiar în valoare de 3.000 de lei, de la primăria de domiciliu.

O altă condiție pentru a putea accesa suma de bani este ca mașina să fie înmatriculată în țara noastră de mai mult de trei ani. Autovehiculele care vor putea fi casate prin programul Rabla Local sunt cele mici, microbuzele, autoutilitare ușoare și autospeciale ușoare de până la 3,5 tone.

Iată ce condiții va trebui să îndeplinească proprietarul mașinii pentru a accesa cei 3.000 de lei:

  • să aibă domiciliul sau reședința în România, pe raza primăriei la care face solicitarea;
  • să dețină un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său și să fie în evidențele fiscale ale primăriei respective;
  • să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat și bugetul local;
  • să nu folosească aceeași mașină pentru a obține diverse alte finanțări, inclusiv prin Rabla Clasic sau Rabla Plus;
  • să nu aibă condamnări definitive pentru infracţiuni împotriva mediului.

Rabla Plus, cel mai de succes program

Programul Rabla a avut un real succes odată ce s-a lansat anul acesta. În doar două ore, banii destinați firmelor s-au epuizat, adică 190 de milioane de lei, iar mai bine de jumătate din bugetele alocate pentru înnoirea parcului auto s-au epuizat în primele șase ore de la lansare.

De asemenea, un mare avantaj este faptul că, anul acesta, se pot da la schimb două rable pentru un tichet, iar mai bine de jumătate din buget a fost rezervat în doar câteva ore.

Pentru sesiunea care a avut loc în luna mai, au fost alocate 335 de milioane de lei pentru persoane fizice și 123 de milioane de lei pentru firme. Dacă vorbim despre Rabla Plus, bugetul a fost de 262 de milioane de lei, respectiv 190 de milioane de lei, pentru persoanele juridice.

Mai mult de atât, alte 150 de milioane de lei au fost alocate instituțiilor publice și primăriile, pentru prima dată, fiind o premieră. Potrivit unui consilier comercial, tichetele au o valabilitate de 300 de zile, iar mașina trebuie să ajungă în decursul celor 300 de zile, pentru a se încadra în programele Rabla.