Se dau bani pentru români. E oficial, sumele intră joi pe carduri

de: Ștefan R. Apostol
13 01. 2021

Încă din luna decembrie era sub semnul întrebării dacă Primăria Generală își va putea onora datoriile către populație. Este vorba de plățile sociale pentru locuitorii capitalei aflați în situații de asistență socială. Nicușor Dan, Primarul General, a anunțat în această dimineață rezolvarea acestor plăți dar și a altor restanțe din ultima perioadă.

Nicușor Dan face anunțul așteptat de asistații sociali din București

La nivel național, după ultimele statistici, România are în acest moment aproximativ 6 milioane de persoane asistate social. Ultimele calcule arătau că statul cheltuiește pe an, aproximativ 10 miliarde de lei cu cei peste 6 milioane de români, asistați sociali.

Preponderent, în aceast număr, sunt copii, și nu adulții, ceea ce ar putea să mai îndulcească situația de fapt. În capitală, la nivelul anului trecut, locul întâi la asistații sociali, ca și în alți ani, a fost Sectorul 1, urmat de sectoarele 3 și 5.

Se punea problema, gravă de altfel, la finele lui 2020, de imposibilitate de plată a Primăriei Generale către aceștia. După preluarea mandatului de Primar General, Nicușor Dan anunța că la o primă verificare nu ar exista bani la bugetul local pentru onorarea acestor plăți.

Însă, începutul de an vine cu un cadou nesperat pentru familiile monoparentale, copiii cu dizabilități și victimele violenței în familie. Nicușor Dan a anunțat în această dimineață, pe Facebook, trimiterea sumelor aferente către aceștia.

”Primăria Municipiului București a efectuat azi mai multe plăți sociale.

Suntem la zi cu sumele pentru familiile monoparentale, prevenirea abandonului școlar, copiii cu dizabilități și victimele violenței în familie.”, anunță Nicușor Dan.

Primăria Capitalei restantă și la alte categorii sociale

Cu un buget clar de austeritate, Primăria Capitalei încearcă să găsească sumele necesare pentru a-și putea plăti restanțele.

Noul primar, Nicușor Dan, adezvăluit că există datorii neonorate, încă din luna iunie a anului trecut pentru o anumită categorie socială, nou-născuții, femeile însărcinate și persoanele adulte cu dizabilități.

Tot în această dimineață Primarul General a anunțat că a reușit să găsească sume pentru a onora și aceste datorii.

”Tot azi am plătit o serie de restanțe:

  • banii pentru nou-născuți (restanțele pentru luna iulie),
  • stimulentele pentru femeile însărcinate (sumele aferente lunii septembrie),
  • stimulentele pentru persoanele adulte cu dizabilități (jumătate din sumele aferente lunii noiembrie).

Beneficiarii acestor sume vor avea banii pe card în cursul zilelor de joi și vineri. După ce vom primi noi sume de la bugetul de stat (ceea ce se va întâmpla după aprobarea bugetului pe 2021 în Parlament, în cursul lunii februarie), vom face și alte plăți, străduindu-ne să acoperim cât mai repede toate restanțele.”, a mai declarat Nicușor Dan pe Facebook.