Se dau bani pentru români de la Comisia Europeană. Cine îi va primi, suma este uriașă
Este vestea momentului, mai ales pentru majoritatea IMM-urilor din România. Conform unui comunicat emis de Comisia Europeană, România va primi un ajutor însemnat pentru majoritatea întreprinderilor. Ajutorul este acordat în contextul actualei crize generate de conflictul ruso-ucrianean. Suma este una uriașă și vine exact la timp, pe fondul unor iminente falimente.
Comisia Europeană aprobă 500 de milioane de euro României
Declanșarea conflicutului de către Rusia în Ucraina, din 24 februarie, a generat un val de efecte economice fără precedent. Întreaga comunitate europeană a resimțit criza, mai ales la nivel micro și macro economic. DIn păcate, nici România nu a scăpat de aceste efecte, în unele cazuri aproape devastatoare, în sectoarele economice.
Demersul făcut de Comisia Europeană, referitor la România, nu este singular. Astfel de ajutoare, substanțial mai mari, au fost acordate și celorlalte state europene care au avut de suferit de pe urma întreruperii activităților economice.
În comunicatul de azi, Comisia Europeană a stabilit care vor fi sumele acordate României pentru sectorul întrerpinderilor, anunțând că a aprobat o schemă românească în valoare de aproximativ 500 de milioane de euro „pentru sprijinirea companiilor din toate sectoarele în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei”.
„Schema a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar de criză pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 23 martie 2022 și modificat la 20 iulie 2022 și la 28 octombrie 2022, în temeiul articolului 107 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), recunoscând că economia UE se confruntă cu o perturbare gravă.”, se arată în enunțul comunnicatului dat de Comisia Europeană.
Conform documentului emis, România a notificat Comisia Europeană, în cadrul Cadrului temporar de criză, această schemă.
„În cadrul schemei, care va fi administrată de Banca de export și dezvoltare publică a României, deținută în proporție de 95% de statul român, Banca de export și import a României EximBank S.A (EximBank), ajutorul va lua forma (i) unor garanții pentru împrumuturi; și (ii) a unor împrumuturi subvenționate.”, se mai precizează în documentul Comisie Europene.
Cadrul temporar de criză pentru ajutoarele de stat
În contextul crizei, ca urmare a războiului din Ucraina, pe 23 martie, în regim de urgență, era elaborat acest cadru de criză, cu caracter temporar. Programul se adresează statelor membre afectate din punct de vedere economic de situația dată.
„Cadrul permite statelor membre să utilizeze flexibilitatea prevăzută în cadrul normelor privind ajutoarele de stat pentru a sprijini economia în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
A fost modificat la 20 iulie 2022, pentru a completa pachetul de pregătire pentru iarnă și în conformitate cu obiectivele Planului REPowerEU.”
A doua modificare a Cadrului temporar de criză avea loc pe 28 octombrie 2022, pentru a face față prețurilor ridicate la gaze în UE și pentru a asigura securitatea aprovizionării în această iarnă.