Se dau bani pentru centrale termice în România. Cine va beneficia de ei și cum

de: Ștefan R. Apostol
07 11. 2020

Vineri, pe 6 noiembrie a.c., Comisia Europeană a autorizat 150 de milioane de euro pentru România. Banii sunt pentru modernizarea sistemelor de termoficare din țară, bazate exclusiv pe surse de energie regenerabilă.

Comisia Europeană dă României bani pentru centrale termice

Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv responsabil cu politica în domeniul concurenței, a declarat că ajutorul va facilita trecerea de la producția de energie a combustibililor fosili la producerea de căldură bazată pe resurse regenerabile, în conformitate cu obiectivele Acordului verde european. Această schemă de 150 de milioane de euro va sprijini investițiile pentru a sprijini construirea sau modernizarea sistemelor de termoficare.

Banii vor favoriza trecerea de la producția de energie a combustibililor fosili la producerea de căldură bazată pe resurse regenerabile. Decizia fost luată în conformitate cu obiectivele Acordului verde. Această măsură a fost posibilă și datorită Planului european de investiții al Green Deal.

Pentru a debloca potențialul încălzirii urbane de a contribui la tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic, planul a oferit statelor membre mai multă flexibilitate atunci când vine vorba de acordarea de sprijin pentru generarea de încălzire urbană, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, conform oficialului, Margrethe Vestager.

Comisia Europeană a aprobat, în conformitate cu normele UE privind ajutorul de stat, un sistem românesc pentru a sprijini construcția și / sau modernizarea sistemelor de termoficare

România a notificat Comisiei planurile sale de a oferi sprijin public de până la 750 milioane lei, aproximativ 150 milioane de euro, pentru construcția și modernizarea unei serii de instalații de producere a încălzirii urbane și rețele de distribuție. Pentru acestea din urmă până investiția fiind până la maximum 20% din investiția totală. Sprijinul planificat va lua forma subvențiilor directe finanțate din fondurile structurale ale UE gestionate de România.

Beneficiarii direcți ai noii scheme de ajutor

Sistemele de încălzire urbană existente generează căldură predominant din cazanele pe gaz sau cărbune. Măsura vizează sprijinirea investițiilor în instalațiile de producere a încălzirii urbane până la un total de 60 MW echivalent de căldură, permițând trecerea combustibilului de la producția de energie a combustibililor fosili, cărbune, gaze naturale, la producția de căldură din surse regenerabile de energie, cum ar fi biogazul, biomasa, și producția de căldură geotermală, exclusiv.

Comisia Europeană așteaptă ca acest lucru să ducă la o scădere globală a emisiilor de gaze cu efect de seră cu până la 48.000 de tone metrice de CO2. În același timp se dorește și eliminarea altor substanțe poluante. Schema este în vigoare până în 2023. Utilizarea biogazului și a biomasei este în conformitate cu cerințele privind sustenabilitatea Directivei II. Respectiva directivă face referire la energia regenerabilă și cu Directiva-cadru privind deșeurile.

Citește aici mai multe trucuri pentru economisirea banilor