Se dau bani în plus pentru părinți. Propunerea de ultim moment, ce trebuie să cumpere copiilor

Se dau bani în plus pentru părinți. Propunerea de ultim moment, ce trebuie să cumpere copiilor
Nou proiect de lege in Parlament

Veste minunată din partea Guvernului. Părinții din România ar putea primi bani în plus, pentru a le cumpăra copiilor un accesoriu foarte util. Despre ce este vorba? Un proiect de lege depus de parlamentari presupune acordarea de vouchere valorice pentru elevii care nu mai văd bine. Inițiatorii actului legislativ susțin că tot mai mulți minori dezvoltă afecțiuni oftalmologice. De vină ar fi pandemia, care i-a forțat să învețe pe tablete sau telefoane.

Anunț uriaș pentru părinți

Politicienii români au în plan un proiect de lege măreț. Adulții care au copii la școală ar putea primi sprijin de la stat, pentru a le cumpăra acestora ochelari de vedere. Parlamentarii vor să dea vouchere valorice pentru elevii care nu mai văd bine. Potrivit clasei politice, părinții au nevoie de sprijin mai mult ca oricând, deoarece, după doi ani de pandemie în care au învățat pe tablete ori telefoane, tot mai mulți copii dezvoltă afecțiuni oftalmologice. Micuții dezvoltă miopie pentru că se uită cu orele la calculator, televizor și telefon.

Ce prevede un proiect de lege: vouchere de 200 de lei

Mai mulți parlamentari liberali vor să acorde elevilor până în clasa a 4-a vouchere de aproximativ 200 de lei. Banii pot fi folosiți pentru controale sau cumpărarea de ochelari noi.

„Să previi e mai ieftin decât să tratezi. Părinții care vor dori, o vor face prin intermediul inspectoratelor școlare”, a spus Christine Thellman, deputat PNL.

Elevii au probleme cu vederea

Datele arată că românii nu sunt cei mai buni prieteni ai doctorilor nici când vine vorba despre vedere. Două treimi dintre participanţii la un studiu privat spun că nu ajung nici măcar odată pe an la medic.

La 80% din pacienții pe care îi vedem, copii în mod special, am observat o creștere a dioptriilor sau apariția lor. Apare o miopie sau un astigmatism miopic care este caracteristic al unui sindrom numit computer vision syndrom, atunci când stăm în fața unui monitor, recent am făcut un screening la 600 de copii la care am sesizat la 106 că au nevoie de ochelari”, a precizat Camelia Bogdănici, șef clinică de oftalmologie Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, potrivit Știrile Pro TV.

Dacă programul voucherelor va fi un succes, acesta ar putea fi extins și la nivelul elevilor de gimnaziu și liceu. Până atunci, inițiativa legislativă trebuie să primească aprobare. De altfel, miopia la copii este o problemă cât de poate de reală și de gravă. Într-o parte a lumii, această situație medicală este îngrijorătoare. Asiaticii se chinuie să vadă bine.

Mulți copii sunt în pericol

Foarte multe dovezi sugerează că principalul motiv este educația. Sănătatea ochilor începe să se degradeze de la vârste fragede. Adică la școală, unde elevii petrec o mare parte din zi în săli de clasă slab luminate. Înainte de explozia economică din anii ’60, afecțiunea ochilor era o defect rar în Asia de Est. Acum, majoritatea tinerilor au nevoie de ochelari de vedere. În Hong Kong, Singapore și Taipei, mai mult de 80% dintre adolescenți sunt miopi.