Se dau bani europeni pentru firmele din România. Ce sume uriașe sunt puse la bătaie
Prin programul european de redresare economică pentru micii întreprinzători, și IMM-urile din România pot accesa fonduri europene nerambursabile. Proiectele IMM-urilor românești pot fi depuse până la data de 15 septembrie 2021, cel târziu ora 13,00. Sumele variază între 10.000 și 2 milioane de euro pentru proiectele depuse.
Fonduri europene nerambursabile pentru IMM-uri
Banii propuși de Comisia Europeană pentru IMM-uri în acest an vin prin Fondul IME Powered for Business IMM. Fondul este este un sistem de subvenții de 20 de milioane de euro care ajută întreprinderile mici și mijlocii europene să își acceseze drepturile de proprietate intelectuală.
În 2021, companiile mici și mijlocii (IMM-uri) din Uniunea Europeană pot aplica la Fondul IMM-urilor și pot fi rambursate până la 1500 de euro din costurile lor de proprietate intelectuală. Prea multe companii nu folosesc oportunitățile de protecție a proprietății intelectuale (PI) și se pun într-o poziție dezavantajată.
Doar 9% dintre companiile mici și mijlocii din UE au înregistrat drepturi de proprietate intelectuală, dar cele care raportează cu 68% mai multe venituri pe angajat decât cele care nu au, conform studiului „IP Contribution Study 2021”. În plus, analiștii financiari și investitorii recunosc PI ca un activ critic în valoarea unei firme, indicând potențialul său tehnologic și de creștere.
Având în vedere aceste constatări, Comisia Europeană și Oficiul de Proprietate Intelectuală al Uniunii Europene (EUIPO) au lansat recent Fondul pentru idei pentru întreprinderi IMM-uri, un sistem de subvenții de 20 de milioane de euro destinat întreprinderilor care doresc să își dezvolte strategiile de PI și să își protejeze drepturile de PI la la nivel național, regional sau UE.
România poate accesa fondurile până pe 15 septembrie
În acest context, IMM-urile din România pot accesa aceste fonduri europene nerambursabile, valorile fiind cuprinse între 10.000 și 2 milioane de euro pe proiectele de start-up depuse. Banii vor fi dați prin cele trei linii directe de finanțare europeană, acestea fiind active începând cu data de 1 septembrie 2021.
Termenul limită este de 15 septembrie, proiectele trebuind depuse la operatorul delegat pentru România, Fond Innovation Norway. În același timp trebuiesc îndepliniți anumiți pași, după cum urmează:
- Doar IMM-urile înregistrate în Uniunea Europeană sunt eligibile să aplice pentru fonduri
- Aplicați la Fondul IMM-urilor și așteptați decizia de grant ÎNAINTE să solicitați marca dvs. comercială și / sau proiectul și / sau serviciul de pre-diagnostic IP (scanare IP)
- Utilizați „lista de verificare pentru solicitanți” pentru a pregăti documentația pentru cererea dvs. de fond
- Verificați această listă pentru a vedea dacă scanarea IP este oferită în cadrul Fondului din statul dvs. membru înainte de a solicita serviciul respectiv
- Aplicați pentru consultări personalizate gratuite oferite de experți în PI din toată UE