Se dau bani de la Stat pentru o categorie de români? Ce condiții sunt
În cursul acestei zile a fost publicat un nou proiect de lege, prin intermediul căruia s-ar putea ca o anumită categorie de români să primească bani de la stat, prin intermediul unor noi scheme de ajutor. Proiectul este în acest moment în dezbatere publică, iar la finalul perioadei va fi discutat în ședința de guvern și, ulterior trimis către comisii pentru verificare și votare. Citește mai departe și vezi despre ce este vorba.
Noul ministru la Agricultură, Florin Barbu, pus pe fapte mari
Odată cu stabilirea noii echipe guvernamentale, Petre Daea a fost sărit, astfel în locul lui fiind propus și, ulterior, acceptat, Florin Barbu. Noul ministru la Agricultură se pare că este pus pe fapte mari, având în vedere că la câteva zile de învestitura sa, a depus deja un proiect legislativ, aflat de astăzi în dezbatere publică, este vorba de o OG ”privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor”, publicată deja pe site-ul Ministerului Agriculturii.
Vezi și: O șefă din Ministerul Agriculturii, prinsă că a luat mită de 36 de ori. Ce a decis DNA
Potrivit actului normativ propus, se dorește ”încurajarea exploatării animalelor de reproducţie de rasă pură și a porcilor de reproducţie hibrizi.”, iar conform justificării necesității acestui act normativ, demersul are în vedere faptul că:
”promovarea și sprijinirea acestei activități constituie o pârghie pentru creșterea viabilității fermelor prin stabilizarea veniturilor fermierilor și eliminarea discrepanțelor și disparităților între categorii de ferme, sectoare agricole și teritorii, dar și pentru asigurarea menținerii producției agricole concomitent cu îmbunătățirea performanțelor economice și creșterea veniturilor pentru fermele mici/medii/de familie”, se arată în proiectul actului normativ.
Vezi și: Se dau bani de la stat pentru acești români. Cine va primi câte 250 de euro
Noi scheme de ajutor de stat pentru agricultură
Concret, prin acest act normativ, Ministerul Agriculturii propune stabilirea unei noi scheme de ajutor de stat pentru fermierii, crescători de animale, care să acopere anumite cheltuieli de ordin administrativ ”aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi costurile aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului, cu excepţia controalelor efectuate de proprietarul şeptelului sau a controalelor de rutină cu privire la calitatea laptelui.”
Vezi și: Afacerea cu care românii pot da lovitura în agricultură. Leguma rezistă chiar şi iarna pe câmp
Aceste scheme de ajutoare financiare, conform proiectului, ar fi îndreptate spre IMM-uri, micile întreprinderi, sau fermieri care au ca activitate creșterea de animale, iar aceste sume ar veni sub forma unor servicii subvenționate de către stat, dar numai pentru anumite rase de animle, și anume ”rasele de animale din speciile taurine, bubaline, ovine, caprine, porcine şi ecvine.”
Condiții necesare pentru noi scheme de ajutor
La capitolul al II-lea din proiectul de act normativ sunt specificate și care sunt condițiile pentru ca viitori beneficiar ai acestor scheme de ajutor să fie eligibili, după cum urmează:
”a) sunt persoane juridice conform legislaţiei în vigoare;
b) desfășoară activități în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 2016/1012 al Parlamentului European și al Consiliului din 8 iunie 2016 privind condiţiile zootehnice şi genealogice aplicabile ameliorării animalelor de reproducţie de rasă pură, a porcilor de reproducţie hibrizi şi a materialului germinativ provenit de la acestea, comerţului cu acestea şi introducerii lor în Uniune şi de modificare a Regulamentului (UE) nr. 652/2014 şi a Directivelor 89/608/CEE şi 90/425/CEE ale Consiliului, precum şi de abrogare a anumitor acte în sectorul ameliorării animalelor („Regulamentul privind ameliorarea animalelor”) și sunt recunoscuți/acreditați/autorizați de către Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof.dr. G.K. Constantinescu”(ANZ) pentru activitățile desfășurate;
c) efectuează serviciile prevăzute la secţiunea 1.3.3. pct.454 lit.a) și b) din Orientările UE;
d) realizează parametrii tehnici ai programului/programelor de ameliorare aprobate pentru care se solicită sprijinul financiar.”, se mai arată în proiect.
Vezi și: Lovitură cruntă pentru fermierii români. Ce se întâmplă cu subvențiile promise
Se dau bani de la Stat pentru o categorie de români?
Cât despre valoarea acestor scheme, actul normativ mai prevede că sumele pot fi, după cum urmează:
a) de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrelor genealogice;
b) de până la 70% din costurile aferente testelor efectuate de terţi sau în numele unor terţi pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului, cu excepţia controalelor efectuate de proprietarul şeptelului şi a controalelor de rutină cu privire la calitatea laptelui.
iar sumele acordate sunt:
a) 60 lei pentru rasele de animale din speciile taurine, bubaline şi ecvine;
b) 35 lei pentru rasele de animale din speciile ovine, caprine;
c) 100 lei pentru porcine.
Proiectul a fost publicat astăzi de Ministerul Agriculturii și se află în dezbatere publică 10 zile de la data publicării.