Se dau bani de la stat pentru agricultori. Ce sume poți primi

de: Ștefan R. Apostol
29 05. 2020

În momentul de față în România avem, conform statisticilor, aproximativ 1,4 milioane de hectare calamitate din cele 2,9 milioane de hectare însămânţate în toamnă.

Agricultura primește bani de la statul român

Așa cum era relatat într-un articol anterior acestuia, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros anunța un proiect de anvergură, proiect prin care se încearcă limitarea pagubelor, la nivel național, în ceea ce privesc culturile agricole, terenurile afectate și calamitate, dar și despăgubirea fermierilor afectați.

„Pentru despăgubirile la secetă se vor oferi sume considerabile. Nu putem avansa acum o valoare, nu vrem să creăm expectanţe. Am spus încă de la începutul acestui fenomen că vom despăgubi pe toţi cei care au avut pierderi din cauza acestei secete, care, spun specialiştii, nu a mai fost întâlnită în ultimii 40-50 de ani.

Se dau bani de la stat pentru agricultori. Ce sume poți primi

Echipele care constată dimensiunea pagubelor lucrează inclusiv sâmbăta şi duminica, astfel încât, până pe 15 iunie, să fie centralizate toate datele privind suprafeţele, culturile şi locaţiile acestora, pentru a gândi o schemă de sprijin pentru despăgubiri. Ei nu au mai fost despăgubiţi în ultimii zece ani niciodată pentru secetă”, a declarat ministrul Oros, într-o conferinţă de presă, scrie Agerpres.

Sumele pe care le vor primii fermierii sunt considerabile sau nu

Adrian Oros a anunțat că va merge la ședințele de Guvern cu un nou proiect de lege anti-secetă 2020 sub forma unei scheme de ajutor de stat pentru fermierii care au culturi afectate de lipsa ploilor, iar Ministerul va suporta 70% din poliţa de asigurare. Conform declarațiilor date în cursul zilei de astăzi, vineri 29 mai, Oros a anunțat că o sumă importantă s-a găsit la Ministerul Economiei cu care vor ajuta fermierii să-şi cumpere echipamente pentru udare. Banii sunt din fonduri europene nefolosite în totalitate.

Este vorba de aproximativ 50 de milioane de euro, din programul POCU. Sumele au fost calculate de Ministerul Agriculturii împreună cu Ministerul Fondurilor Europene şi cu Ministerul Muncii. Oros a mai precizat că există posibilitatea să se ofere despăgubiri sub formă de sumă forfetară fermierilor. Sumele ar fi  în jurul valorii de 5.000 de euro pentru procesatori și pot ajunge până la 50.000 de euro. Sumele provin din fonduri europene neutilizate, acesta fiind 1% din disponibilul pe care România l-a avut pentru fondurile de dezvoltare rurală.

„Pentru că acest disponibil a fost, pe perioada celor şapte ani, de opt miliarde, noi putem utiliza cam 80 de milioane de euro, neutilizate din măsuri neaccesate sau accesate într-o pondere foarte mică, bani pe care o să-i dăm pe scheme 5.000, respectiv 50.000 de euro”, a spus ministrul.