Se dau 900 de lei pentru aceşti români. E un mare ajutor, mulţi aşteaptă aceşti bani

de: Ștefan R. Apostol
16 03. 2023

Ultimele date ne arată că la acest moment sunt aproximativ 3,6 milioane de persoane vârstnice în România. Mulți dintre aceștia fie trăiesc singuri, și au nevoie de îngrijire, fie sunt asistațid e un membru al familiei sau de alte persoane. Dar, conform noilor reglementări aduse la legea asistenței sociale pentru persoanele vârstnice, guvernul anunță că se dau 900 de lei pentru aceşti români. E un mare ajutor, iar mulţi aşteaptă aceşti bani de ceva vreme.

Populați îmbătrânită a României și grija statului

Așa cum spuneam în introducere, România are la acest moment aproximativ 3,6 milioane de persoane vârstnice, cu pensii relativ mici, și cu extrem de multe nevoie, tocmai datorită vârstei. Asta implică și un sistem bine pus la punct de îngrijire a acestor membrii ai societății, fie de membrii familiei, fie de alte persoane, care puteau primi anumite sume de bani în baza legii asistenței sociale pentru persoanele vârstnice.

În urmă cu câteva zle Guvernul a luat decizia de a aduce câteva modificări la legislația amintită, iar aceste noi măsuri vin să-i ajute pe cei care au grijă de persoanele vârstnice. În baza noilor modificări, guvernul spune că se dau 900 de lei pentru aceşti români, fiind, de fapt, un mare ajutor pentru cei care decid să aibă grijă de persoanele vârstnice din familie sau din alte familii.

Vezi și: Se dau 2.000 de lei pentru femeile din România. Cine va primi banii

Guvernul modifică legea asistenței sociale pentru persoanele vârstnice. Se dau 900 de lei pentru aceşti români

Așa cum spuneam, s-a decis modificarea legii, astfel că cei care se vor oucpa de membrii mai în vârstă din familie vor putea beneficia de cel puțin 900 de lei, chiar și în condițiile în care respectiva persoană este angajată, legea precinzând că aceștia pot cere să li se reducă norma la jumătate. Aceleași modificări mai precizează faptul că, pentru restul de 4 ore rămase din programul de lucru, statul și administrațiile locale le vor plătii cu bani din bugetul local și cel de stat, în același timp, fiind considerată ca vechime în muncă.

Deși modificările au intrat n vigoare, mulți dintre cei care deja se ocupă cu îngrijirea persoanelor vârstnice sunt sceptice cu privire la sumele pe care administrațiile locale, sau chiar cele centrale, le vor plăti către cei care îngrijesc vârstnicii, cu toate că, de exemplu, reprezentanții Direcțiilor de Asistență Socială dau ca măsură sigură alocarea acestor sume. Rămâne de văzut, în cele din urmă, care sunt criteriile pe baza cărora se vor implementa aceste noi măsuri și, bineînțeles, criteriile pe baza cărora se vor da și aceste sume de bani.