Se dau 70.000 de euro pentru românii harnici. Ce trebuie să faci urgent, până pe 27 august 2021

de: Ștefan R. Apostol
19 08. 2021

Ca în fiecare an, România primește bani prin diferitele fonduri europene pentru proiecte durabile și de dezvoltare. Din păcate procentul de absorbție a fondurilor este cel mai mic din toată Europa. Cu toate astea apar oferte pentru proiecte importante, mai ales dacă vorbim de agricultură. Până pe 27 august se mai pot face înscrieri pentru fonduri europene, iar sumele nu sunt deloc de neglijat.

Fondurile europene și absorbția lor în economia românească

La 1 ianuarie 2021 guvernanții anunțau că bugetul României și alte programe pentru agricultură vor beneficia de un buget de aproximativ 20 miliarde de euro. De la începutul anului România urma să primească 7,5% din bugetul multianual aprobat de UE pentru perioada 2021-2027.

Miliardele de investiții erau și sunt vizate în noul program european de finanțare pentru școli, spitale, infrastructură, afaceri, digitalizare, etc. În 2021 România urmează să primească un buget total de 100 de miliarde de euro în perioada de finanțare europeană 2021-2027. Din aceste sume, România a primt deocamdată 79,9 miliarde de euro.

Sumele reprezintă fonduri europene nerambursabile distribuite în 9 programe operaționale în mai multe sectoare cheie ale economiei. În afară de asta România ar  avea un buget de aproximativ 20 de miliarde de euro fonduri nerambursabile pentru sectorul agricol.

Dacă e să ne uităm în experiența anilor trecuți, absorbția fondurilor europene în proiectele românești, cofinanțate, a fost una foarte mică. Cu toate astea există, în continuare, proiecte, cel puțin în agricultură, prin care se pot accesa sumele oferite de UE.

Proiect cofinanțat de UE cu 70.000 de euro în agricultură

Pentru tinerii viitori fermieri anunțul făcut de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale ar putea fi unul extrem de important. Vorbim de cel puțin 70.000 de euro, iar asta ar însemna un avânt și un suport bun pentru o afacere în agricultură.

Dar există și anumite condiții, și anume cei care accesează aceste sume să fie tineri fermieri. De cealaltă parte, tot prin AFIR se mai dau 15.000 de euro pentru fermele mici. Există publicat pe portatul instituției și ghidul explicit pentru accesarea fondurilor anunțate.

Documentația și proiectele, conform AFIR, se depun numai până pe 27 august, conform comunicatului emis:

„Sesiunea de primire online a a proiectelor pe site-ul AFIR începe în data de 27 august 2021, ora 9.00, pentru următoarele linii de finanțare din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală:

Submăsura 6.1 – instalarea tinerilor fermieri

Submăsura 6.3 – dezvoltarea fermelor mici

sM 16.4/ sM 16.4a – cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectoarele agricol și pomicol.”, se arată în comunicatul publicat de AFIR.