08 feb. 2023 | 15:06

Se amână începerea anului şcolar 2023-2024? Motivul pentru care se doreşte schimbarea

Social
Se amână începerea anului şcolar 2023-2024? Motivul pentru care se doreşte schimbarea
Cei din Turism vor sa se amane inceperea scolii în anul scolar 2023-2024

Se amână începerea anului şcolar 2023-2024? Motivul pentru care se doreşte schimbarea a fost anunțat de Asociaţiile patronale de pe Litoral şi Delta Dunării, alături de Organizaţia de Management a Destinaţiei (OMD) Mangalia. Cei din Turism că solicitarea este în favoarea elevilor, a părinților, precum și a cadrelor didactice.

Cum vor cei din Turism să facă bani. Soclicită amânarea începerii școlii în anul școlar 2023-2024

Organizațiile din turism solicită începerea anului școlar cu o săptămână mai târziu. Cei din turism își doresc de la ministerul Educaţiei începerea anului şcolar 2023 – 2024 pe data de 18 septembrie, nu pe 11 septembrie cum prevede în Ordinul de ministru, aflat în dezbatere publică, potrivit Agerpres.

Este pentru a doua oară, în decurs de 10 zile, când asociațiile din Turism solicită ca școala să înceapă mai târziu, în contextul în care România este pe locul 3 în rândul țărilor cu cele mai multe zile de vacanță, conform unui raport Eurydice.

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică începerea anului școlar de la 11 septembrie

Ministerul Educației a pus structura anului școlar 2023-2024 în dezbatere publică deja, propunând începerea școlii mai târziu cu o săptămână, pe 11 septembrie, iar vacanța de vară să se decaleze cu o săptămână pentru cei mai mulți dintre elevi, în afară de cei din ani terminali, și să înceapă pe 21 iunie.

Asociațiile de elevi nu sunt de acord cu prelungirea vacanței de vară, iar școala să înceapă pe 18 septembrie, așa cum au mai cerut pe 28 ianuarie cei din Turism.

Cine va trage foloasele amânării începerii școlii?

Cei din Turism susțin că începerea școlii mai târziu cu o săptămână va avea numai beneficii pentru elevi, părinți, dar și pentru cadrele didactice.

„Toate asociaţiile patronale de pe Litoral şi din Delta Dunării, la care se adaugă asociaţii patronale din HoReCa din România şi Organizaţiile de Management de Destinaţie Mangalia şi Constanţa-Mamaia – solicită ferm amânarea datei de începere a şcolii până la 18 septembrie, considerând că o săptămână de vacanţă suplimentară va permite copiilor şi părinţilor, dar şi cadrelor didactice, să se bucure mai mult de vremea frumoasă şi de timp benefic pentru refacerea capacităţii de pregătire şcolară în vederea noului an şcolar.

Multe din familiile cu copii se vor putea astfel bucura şi de tarifele scăzute în ofertele speciale din luna septembrie în destinaţii de vacanţă de Litoral, Delta Dunării, sau, desigur, de zile de vacanţă în destinaţii montane, balneare sau de city break în oraşe din România sau din lume. Constatăm că, în continuare, în ciuda apelurilor repetate, de peste 15 ani, anual, formulate de Federaţiile şi Patronatele din industria ospitalităţii din România, deciziile miniştrilor Educaţiei continuă să ignore interesul pe care administraţia centrală ar trebui să îl aloce, cu adevărat, industriei ospitalităţii şi atragerii de turişti şi de vizitatori în destinaţia România”, se menţionează în comunicat.

Cei din Turism vor afaceri ca în Grecia, Turcia, Bulgaria

În viziunea patronatelor turismului, „această situaţie repetată reprezintă un act de subminare a economiei şi priorităţilor judeţene şi naţionale în privinţa industriei ospitalităţii şi a promovării Destinaţiei România”.

„Cerem susţinere fermă din partea primului ministru în acest sens şi aşteptăm să vedem că, în sfârşit, şi turismul devine o prioritate reală în această ţară, aşa cum se întâmplă în Grecia, Turcia, Bulgaria, ca să enumerăm doar trei dintre destinaţiile concurente şi vecine”, mai anunță notează Resto Constanţa.

Cine vrea amânarea începerii școlii

Solicitarea cu privire la amânarea începerii anului şcolar 2023 – 2024 este semnată de: Asociaţia Patronală Resto Constanţa, Asociaţia Patronală Eforia Turistică, Asociaţia Patronală Costineşti, Asociaţia Operatorilor de Plaja Mamaia Nord, Asociaţia Patronală Marea Neagră – Sud Litoral, Asociaţia Patronală Tulcea – Delta Dunării şi Organizaţia de Management de Destinaţie Mangalia.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Click.ro
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea care i-a schimbat viața
Digi24
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham actualizează planul pentru funeralii
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
Vești de la Palatul Buckingham. Decizia luată de Regele Charles
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Capital.ro
Daniel Baciu, anunț important pentru români cu privire la data la care se vor primi pensiile de Paște: ”Nu toată lumea trebuie să primească banii pe data de 1 sau pe data de 2!”
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
CALENDARUL livrării PENSIILOR pentru luna MAI. ANUNȚUL ministrului Muncii
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro