Scumpiri noi în primele 3 luni din 2022. Pentru ce vom scoate mai mulți bani din buzunare
Primele 3 luni din 2022 anunță scumpiri masive, ca urmare a inflației, și prețurilor la materia primă. Cele mai ridicate prețuri vor fi la comerțul cu amănuntul, dar și în sectorul construcțiilor. Analizele pentru anul următor nu sunt deloc optimiste, în ceea ce privesc prețurile în mai multe sectoare ecnomice.
Anul 2022 aduce scumpiri în primele 3 luni
Noile estimări publicate de INS arată scumpiri în mai multe domenii, cel puțin pentru primele trei luni ale anului următor. Datele publicate la începutul acestei luni, ținîndu-se cont de rata inflației preconizată pentru 2022, arată o majorare a prețurilor în segmentul construcțiilor imobiliare cu un sold conjunctural +42%.
În același context, datele arată o relativă stagnare la prețurile din sectorul comerțului cu amănuntul, ținându-se și aici cont de soldul conjuctural, estimat la -2%.
Majoritatea managerilor din cele două sectoare, conform studiului INS, spun că primele trei luni din 2022 nu vor aduce o îmbunătățire, ci din potrivă, se vor înregistra costuri ridicate.
În ceea ce privesc costurile cu angajații, aici se va înregistra, conform estimărilor, o scădere a numărului de angajați, deci costuri relativ mai mici.
Prețurile rezidențiale vor rămâne în creștere și în 2022
Rata anuală a inflației din România a scăzut ușor la 7,8% în noiembrie 2021, de la un maxim de peste un deceniu de 7,94% în luna precedentă, pe fondul unei încetiniri a costului produselor nealimentare.
În același timp, prețurile alimentelor au crescut cu 6,10%, cel mai mult din mai 2013, după un avans de 5,25% în octombrie; în timp ce inflația a accelerat pentru servicii. Pe o bază lunară, prețurile de consum au rămas stabile, după o creștere de 1,78% în octombrie.
Cu toate astea, în sectorul de construcții rezidențiale prețurile vor crește în 2022, conform predicțiilor analiștilor din piață. Prețurile pentru locuințele noi vor crește, deoarece dezvoltatorii se confruntă cu costuri de construcție mai mari și fac față inflației în creștere.
Afirmațiile au fost făcute în cadrul panelului dedicat pieței rezidențiale din cadrul SEE Property Forum 2021, evenimentul anual al Property Forum de la București.
În cadrul evenimentului, cei prezenți au subliniat că ultimii doi ani au stabilit recorduri pe piața românească, în special în ceea ce privește creșterile de preț pentru unitățile rezidențiale.
Prețurile locuințelor vor crește anul viitor din cauza crizei din sănătate, a creșterii costurilor de construcție și a ofertei limitate de unități rezidențiale, a sugerat Laurențiu Afrăsinei, CEO al Akcent Development, conform publicației Property Forum.
„Prețurile apartamentelor cresc pentru că veniturile românilor sunt în creștere, iar investițiile imobiliare sunt o acoperire împotriva inflației, astfel că o cerere mai mare va pune presiune în sus pe prețuri.”, sunt de părere jucătorii de pe piața de imobiliare.
Deși a existat o creștere semnificativă a prețurilor în construcții, costul total al construcțiilor în România a fost și este încă scăzut în comparație cu alte țări europene. Cu toate acestea, în 2022 o parte din creșterea costurilor se va reflecta în prețurile finale ale locuințelor.