Scumpiri noi de la 1 ianuarie 2022. Ce utilități vor avea prețul majorat
Românii primesc din nou vești proaste. Din păcate, urmează noi scumpiri de la 1 ianuarie 2022. Care sunt utilitățile care vor avea un preț mai mare începând cu anul care urmează să vină cu pași repezi?
Noi scumpiri de la 1 ianuarie 2022
Românii sunt loviți de noi scumpiri la utilități! Unii dintre cetățeni abia mai pot duce pasul cheltuielilor de zi cu zi și, mai cu seamă că la acestea se adaugă întreținerea casei lor. Tarifele la apă potabilă și canalizare vor sări în aer în noul an, după ce prețurile la energie electrică și gaze au fost mai mari în anul încă în curs.
Locuitorii din Drobeta Turnu-Severin se bucură că au Dunărea aproape, dar cu toate astea ei sunt nevoiți să plătească mai mult cu 30% pentru apa potabilă și canalizare. Operatorii reclamă costurile tot mai mari, iar motivul este lucrarea de modernizare din bani europeni a rețelei de apă.
Majorările ating chiar și 6 lei pentru apa potabilă și 4 lei pentru serviciul de canalizare. Cei din Drobeta Turnu-Severin, orașul Vânju Mare, Strehaia și Baia de Aramă și alte comune din Mehedinți urmează să resimtă scumpirile de la 1 ianurie a lui 2022.
«Incertitudine» este cuvântul principal care poate să împingă mersul economiilor în orice direcție. Oricum, bine nu va fi în anul 2022, sau, mai bine zis, nu va fi mai bine ca în anul 2021.
Sigur că previziunile nu sunt optimiste. Se apropie câteva crize. Vine și criza asta inflaționistă, o problemă care nu pică deloc bine, într-un moment total nepotrivit”, a transmis prodecanul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor, conform BZI.
Anul de regres
Prețurile vor crește în noul an, dar românii deja sunt obișnuiți cu acestea. Puterea de cumpărare va scădea odată cu creșterea inflației, anunță specialiști BNR. Scenariul în direcția situației economice de la noi din țară ar putea să fie unul mai luminos în realitate abia la finele lui 2022.
Mulți dintre români se luptă cu facturile și cu cheltuielile zilnice în special de la începutul pandemiei care i-a făcut pe unii să-și piardă job-urile sau să accepte locuri de muncă plătite mai prost.
„Problema creșterii prețurilor este una reală, dar nu chiar atât de alarmantă. Noi am mai parcurs situații similare, respectiv anii ’90 și 2000, cu rate ale inflației foarte mari.
Ne credeam scăpați de sărăcia din anii ’90, când speram că ne va merge mai bine și ne-a mers. Lanțul acesta va fi blocat o perioadă. Sunt însă situații în care, când inflația e mare, unii prosperă. Pentru populația obișnuită va însemna un regres, o perioadă”,a mai precizat prodecanul FEAA, Cristian Popescu.