Noi scumpiri la pompă: Cât plătim pentru benzină și motorină
Plătim tot mai mult pentru litrul de benzină și motorină. Carburanții din România au avut cea mai mare creștere de prețuri din Uniunea Europeană de la începutul anului până acum.
Astfel, prețul unui litru de benzină a avut un avans de 17%. Creștere consistentă și în cazulmotorinei, care a trecut de 6 lei litrul.
Ca de obicei, aceste majorări se vor regăsi și în alte servicii și produse, precum transporturi și mărfuri alimentare.
„Nu mai te duci să faci plinul, te opreşti la strictul necesar şi după aceea vezi cum îţi programezi mai bine bugetul.″ Clientul unei benzinării, Știrile Pro Tv
Benzină și motorină mai scumpe. Cu cât mai faci acum un plin
Față de ianuarie, litrul de benzină s-a scumpit cu 84 de bani, adică, în procente, cu 17%.
Pentru un litru de motorină plătim mai mult cu 63 de bani, ceea ce reprezintă o majorare cu 12 procente față de începutul anului. Așa se face că în multe stații de alimentare nu mai găsești motorină sub 6 lei.
„Un plin acum sub 300 de lei nu mai poţi să faci. Mulţumim guvernării.″ Clientul unei benzinării, Știrile Pro Tv
Potrivit unui calcul realizat de Știrile Pro Tv, un plin de benzină de 50 de litri costă cu 42 de lei mai mult decât la începutul anului. În cazul motorinei, majorarea pentru respectivul plin ar fi de 32 de lei.
Cât carburant poate cumpăra un român din salariul minim. Cum stăm față de Germania
În regiune, doar Bulgaria are o benzină mai ieftină decât la stațiile de alimentare din România. În rest, prețurile din țările europene sunt peste tarifele de la noi.
Când vine vorba de motorină, însă, o putem cumpăra mai ieftin din Polonia și Austria. Și asta în condițiile în care salariile de la noi sunt de câteva ori mai mici.
Spre exemplu, un român poate cumpăra aproximativ 200 de litri de combustibil cu un salariu minim pe economie. Această realitate ne plasează mult în urma Germaniei și Austriei, unde se poate cumpăra de cinci ori mai mult combustibil cu salariul minim.
Oricum, pentru toate majorările din România nu a fost prezentată o explicație oficială, nici din partea companiilor petroliere, nici din partea guvernanților.