Școlile care intră în online de luni, 17 ianuarie, conform lui Sorin Cîmpeanu

Școlile care intră în online de luni, 17 ianuarie, conform lui Sorin Cîmpeanu
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației

Ministrul Educației a anunțat, luni, că începând de pe data de 17 ianuarie, mai multe școli din România vor intra în învățământul online. Decizia a fost luată în contextul în care valul cinci al pandemiei începe să lovească puternic mai multe categorii de persoane, iar unul dintre criteriile învățământului în format fizic este rata de incidență a localităților. Astfel, Sorin Cîmpeanu a transmis categoric în ce condiții o școală va învăța în format online sau fizic.

Școlile care vor învăța online

Sorin Cîmpeanu a dat asigurări cu privire la noile schimbări care se vor aplica începând cu data de 17 ianuarie. Astfel, oficialul dorește să updateze ordinul comun al ministrului Educației, așa încât să existe noi reguli privind modul de funcționare al școlilor.

„Având în vedere că la nivel naţional au fost schimbate regulile cu privire la durata carantinării este nevoie şi de o updatare a ordinului comun al ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii cu noile reguli la nivel naţional. Voi discuta cât se poate de repede cu ministrul Sănătăţii, avem o colaborare foarte bună între Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Acesta a mai anunțat că, școlile care vor funcționa online fac parte din categoria acelor instituții care se află în zone cu rată de incidență care depășește 3% sau care au rată de vaccinare a profesorilor mai mică de 60%.

”Astăzi, în judeţul Ilfov, sunt 6 localităţi care au depăşit incidenţa de 3 la mie. În lfov există 271 de unităţi de învăţământ, din care, la ultima raportare, 28 din cele 271 de unități aveau o rată de vaccinare sub 60%”, a explicat acesta.

Vaccinarea profesorilor, un succes

Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, rata de vaccinare a profesorilor depășește 70%, ceea ce reprezintă mai mult decât dublul mediei naționale, un motiv real de apreciere față de responsabilitatea și grija de care au dat dovadă dascălii.

”Avem 14.000 de unităţi în care rata de vaccinare este de peste 60%, dar există circa 3.000 de unităţi de învăţământ în care rata este de sub 60%, după ultimele raportări”, a spus ministrul.

Oficialul din Educație a precizat situația școlilor din București privind vaccinarea profesorilor, cu mențiunea că anumite instituții sunt procentual la limita inferioară, fiind nevoie de imunizarea unui singur profesor pentru a atinge pragul minim de funcționare a școlilor.

”În Bucureşti, din cele 655 de unităţi, la ultima raportare, 57 de unităţi de învăţământ erau sub 60%, unele dintre ele foarte aproape, existând posibilitatea ca prin vaccinarea a unui singur profesor, să se depăşească această rată în acea şcoală”, a spus acesta.

Ce școli vor învăța în sistem online

Acesta a transmis oficial condițiile în care o școală va trece în învățământul online, astfel că, unitățile aflate în localități cu rata de incidență de peste 3% sau cu procent de vaccinare a profesorilor mai mic de 6 % vor desfășura cursuri pe internet.

”Dacă în ziua de luni, cu raportare la ziua de vineri, nu va fi depăşită rata de vaccinare sde 60% şi incidenţa în localitate va depăşi 3 la mie, din păcate, în acea şcoală cursurile vor începe online. Deci, până vineri, vedem ce se mai poate face cu privire la raportarea angajaţilor vaccinaţi”, a spus el.

Cu privire la testarea elevilor, Sorin Cîmpeanu a fost întrebat dacă le recomandă părinților să le cumpere teste Covid-19 din banii proprii, având în vedere faptul că achiziția testelor oferite de stat este blocată. Răspunsul afirmativ al ministrului a venit fără rețineri.

„Atunci când te interesează de sănătatea propriului copil, răspund şi asum acest răspuns, da. (..) Un părinte care ţine la copilul lui achiziţionează teste dacă poate şi are şi mulţumirile noastre ale tuturor pentru că protejează nu numai propriul copil, ci întreaga comunitate şcolară”, a explicat Cîmpeanu, potrivit news.ro.

 

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI