Cercetătorii au stabilit care sunt schimbările care au loc în creierul tău atunci când te îndrăgostești. Corpul uman este supus unor modificări incredibile atunci când o persoană este îndrăgostită. Persoanele îndrăgostite pot fi recunoscute chiar și în urma unor analize.
Corpul uman suferă modificări importante atunci persoana este îndrăgostită. Cercetătorii au identificat mai multe schimbări care au loc atunci când întâlnim persoana potrivită.
O primă modificare la o persoană care este îndrăgostită privește eliberarea unor substanțe chimice care duc la rândul lor la declanșarea unor reacții fizice specifice.
De asemenea, cercetătorii mai pot recunoaște o persoană îndrăgostită și după alte semne și semnale.
Astfel, cele mai comune reacţii fizice ale unei persoane îndrăgostite sunt înroşirea obrajilor, iar bătăile inimii se înmulțesc atunci când persoana respectivă se află în apropiere.
Și transpirația inexplicabilă a palmelor pentru mulți, în preajma unei anumite persoane, înseamnă tot dragoste.
Conform ultimelor studii, atunci când doi oameni se iubesc nivelul dopaminei, adrenalinei şi norepinefrinei se măresc dintr-o dată.
Adrenalina şi norepinefrina fac inima să bată mai repede, dând stări de agitaţie, pe când dopamina dă oamenilor starea de euforie.
Oamenii șe știință au efectuat și analize persoanelor îndrăgostite. Astfel, în urma scanărilor efectuate cu ajutorul RMN-ului s-a ajuns la concluzia că atunci când omul este îndrăgostit se activează centrul plăcerii din creier.
Când dragostea apare, fluxul sanguin creşte în zona respectivă. De altfel, aceeaşi zonă este responsabilă şi pentru comportamentele obsesiv-compulsive. Cei îndrăgostiți nu mai sunt interesați de nimic altceva decât de partener.
„Dragostea scade nivelul de serotonina, care este frecventa la persoanele cu tulburari obsesiv-compulsive. Acest lucru poate explica de ce ne concentram atentia pe partenerul nostru in etapele timpurii ale unei relatii si alte lucruri nu ne mai inereseaza”, a declarat medicul Mary Lynn.
Vorba care circulă în popor, dragostea este oarbă, este foarte adevărată, pentru că atunci când suntem îndrăgostiți nu mai ținem cont de nimic. Partenerii se văd doar cu ochi buni, nu contează ce spun alții.
Conform oamenilor de știință există 3 faze ale dragostei: dorinţa, atracţia şi ataşamentul. Dorinţa este predominată de hormoni, iar în faza de atracție partenerii simt o fixaţie copleşitoare faţă de persoana iubită.
Ataşamentul își face apariția când organismul are deja o toleranţă la stimulii plăcerii.
Cercetătorii au mai descoperit că îndrăgostiții au dezactivate anumite părți din creier, cum este amigdala care este responsabilă cu anxietatea, iar când îndrăgostiții sunt în același pat inimile lor ajung să bată în sincron, iar respirația să fie în același ritm.