Schimbări uriașe în bursele europene. Toți au rămas fără cuvinte: s-a întâmplat chiar azi

de: Bișinicu Andreea
11 12. 2020

În contextul în care negocierile pentru un acord post-Brexit între UE și Marea Britanie nu a înregistrat niciun progres, bursele din Europa scad abrupt vineri. De asemenea, vaccinul împotriva coronavirus dezvoltat de GSK și Sanofi va fi gata abia peste un an de zile, după ce rezultatele inițiale ale testelor au fost dezamăgitoare.

Schimbări majore în bursele europene

Potrivit Profit.ro, indicele paneruopean Stoxx 600 scade cu aproximativ 1,3%. În jurul amiezii, CAC 40 (Paris) coboară cu 1,46%, Dax (Frankfurt) scade cu 1,72%, ar FTSE 100 (Londra) are un declin de 1,02%.

De asemenea, bursa de la Varșovia coboară cu 1,47%. Pe de altă parte, la Budapesta, indicele principal principal ursă cu 0,29%. Indicele BET la București este în ușoară scădere cu aproximativ 0,14%.

Neînțelegerile dintre Marea Britanie și UE

Uniunea Europeană și Marea Britanie mai au doar câteva zile la dispoziție pentru un acord cu priire la relațiile post-Brexit. Cu toate acestea, negocierile recente s-au încheiat fără progrese. Diferențele dintre cele două părți vizează în special regulile în domeniul concurenței pentru mediul de afaceri, guvernanța (cum va fi asigurată implementarea unui acord și cum vor fi soluționate eventualele dispute) și drepturile pentru pescuit.

Apetitul la risc al investitorilor s-a micșorat și după ce vineri, giganții farmaceutici Sanofi și GSK au anunțat  că vaccinul pe care îl dezvoltă împotriva noului coronavirus vor fi gata abia la sfârșitul anului viitor, după ce testele inițiale au avut rezultate sub așteptări.

După 1 ianuarie, cetățenii UE vor putea merge fără vize în Anglia, dar pentru vizite scurte

În urmă cu aproximativ o lună, Ambasada Marii Britanii la București susținea că, potrivit noului sistem de imigrări, începând din data de 1 ianuarie 2021, Marea Britanie va trata cetățenii UE ca cetățeni care nu au nevoie de viză. Asta însemnând că pot merge în Marea Britanie ca vizitatori pentru o perioadă de șase luni fără a fi nevoie să obțină o viză.

Persoanele care doresc să stea perioade mai lungi de 6 luni, pentru a lucra, studia sau a locui în Marea Britanie, vor fi nevoiți să depună o cerere de viză. Acesta va putea fi depusă pe site-ul GOV.UK, însă va trebui demonstrat că se îndeplinesc criteriile relevante și punctajul necesar vizei pentru care se depune cererea.

Persoanele care solicită viza și care posedă un pașaport biometric vor putea completa cererea, inclusiv confirmarea identității, folosind o aplicație de smartphone. Este posibil ca o parte dintre solicitanți să fie nevoiți să se prezinte la un Centru pentru Cereri de Viză dacă nu posedă pașaport biometric, nu pot folosi aplicația sau cip-ul lor biometric nu poate fi citit.