Schimbări în sistemul de pensii. Românii pot avea un avantaj: ce angajări face Guvernul

de: Cătălina Burghelea
11 08. 2021

Guvernul României anunță schimbări în sistemul de pensii. De acum, românii au un mare avantaj. Despre ce este vorba, vizează milioane de români din toată țara.

Miercuri, 11 august, Guvernul României a aprobat, printr-o Ordonanță de urgență, suplimentarea cu 1000 de posturi a personalului din casele teritoriale de pensii. Prin această măsură, Guvernul român vrea să acopere deficitul de angajați care să participe la evaluarea pensiilor din sistemul public aflate în plată. Tot astăzi, Executivul a adoptat o altă OUG care produce mari schimbări. De acum înainte, românii angajați în instituțiile UE își vor putea transfera drepturile de pensii.

Ce prevăd cele două ordonanțe de urgență

OUG adoptată, miercuri, 11 august, de către Guvern stabilește ca personalul din casele teritoriale de pensii să fie angajat prin concurs. 800 de persoane să aibă studii superiore, iar restul de 200, studii liceale. Acesta își va desfășura activitatea în baza unui contract individual de muncă, pe perioadă determinată, până la 31 decembrie 2022. Acest proces de evaluare va sta la baza recalculării ulterioare a pensiilor după o formulă nouă, astfel încât să fie înlăturate inechitățile actuale, potrivit Ministerului Muncii.

În prezent, un funcționar de la casele teritoriale de pensii trebuie să aibă grijă de 1800 de pensionari, declară același minister.

Schimbare pentru români

O altă Ordonanță adoptată astăzi de Guvern oferă posibilitatea funcționarilor români care lucrează în instituțiile europene să-și transfere drepturile de pensie. Schimbarea este majoră, ținând cont că România este singura țară din Uniunea Europeană care nu a transpus acest Regulament UE în legislație. Țara noastră riscă amenzi de peste 1,7 milioane de euro.

„Caracterul urgent al măsurii legislative este determinat de situația funcționarilor și agenților contractuali români care lucrează în instituțiile UE, în continuă creștere, și care se apropie de vârsta de pensionare stabilită de Schema de pensii a instituțiilor Uniunii Europene (PSEUI)”, este scris în proiectul de OUG.

„Această problemă devine una extrem de urgentă, deoarece numărul funcționarilor și agenților contractuali români care lucrează în instituțiile UE și care se apropie de vârsta de pensionare stabilită prin PSEUI este în continuă creștere. Din numărul de 604 de cereri de transfer transmise de funcționari și agenți români (din 2007 până în prezent), 36 de cereri aparțin unor persoane apropiate vârstei de pensie. În lipsa unui cadru legislativ adecvat, nici una dintre aceste cereri de transfer nu a putut fi soluționată.

De asemenea, în cazul în care nu vor fi luate toate măsurile necesare pentru a permite transferul drepturilor de pensie ale funcționarilor și agenților contractuali români, articolul 258 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) dă posibilitatea Comisiei Europene de a lua toate măsurile necesare și de a aduce România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene (procedura de încălcare a dreptului comunitar). (..)

Comisia poate propune CJUE, în ceea ce privește România, aplicarea unei sume forfetare minime de 1.651.000 EUR, iar penalitățile cominatorii pot varia între 1994 euro și 119.654 euro pe zi de întârziere.”, se mai arată în Nota de fundamentare a proiectului de OUG.