Schimbări în Codul Rutier 2022. Legea care se modifică, șoferii trebuie să afle

de: Stan Nicu
11 06. 2022

Sunt anunțate noi schimbări în Codul Rutier 2022. Un proiect legislativ va schimba complet felul în care românii vor putea să-și ia permisul de conducere. Toți cei care vor să devină șoferi trebuie să afle asta. Ce se va modifica, vedeți în rândurile de mai jos.

Se schimbă Codul Rutier. Cum se va putea obține permisul de conducere

Examenul pentru obținerea carnetului de conducere ar putea să fie susținut oriunde în țară, potrivit unui nou proiect de lege care a fost pus în dezbatere în cursul zilei de joi.

Astfel, proiectul prevede ca viitorii șoferi să poată susține examenul pentru obținerea permisului auto indiferent dacă se află sau nu în localitatea sau regiunea unde au domiciliul.

Proiectul de lege, dezbătut în Senat

Proiectul de lege, care se află în dezbatere în Senat și care prevede modificarea condițiilor prevăzute în prezent de Codul Rutier, vrea să schimbe și intervalul de timp necesar pentru obținerea permisului de conducere. Mai exact, intervalul ar urma să conțină perioada de școlarizare și cele două etape ale examenului (proba scrisă și practică).

De asemena, proiectul de lege prevede ca viitorii șoferi să nu mai fie nevoiți să aștepte până termină școala de șoferi pentru a putea susține examenul. Aceștia vor putea susține examenul scris, sala, imediat după încheierea pregătirii teoretice, iar practica o vor putea face până la data programată pentru susținerea examenului practic.

Practica se va face după ce s-a trecut de examenul teoretic

Trebuie menționat că pregătirea practică o vor putea face doar cei care au fost admiși la examenul teoretic.

“Cursurile de pregătire practică în vederea obţinerii permisului de conducere, corespunzător categoriei de permis solicitat, pot începe şi după ce candidatul a fost declarat ADMIS de către autoritatea competentă la proba teoretică de verificare a cunoştinţelor”, se arată în proiectul de lege aflat acum în dezbatere în Senat.

Instructorul va fi prezent în mașina în care se dă proba practică

În plus, proiectul mai prevede ca la susținerea probei practice, în mașină să se afle și instructorul avut în perioada efectuării practicii, pe lângă polițist și candidat.

Se schimbă Codul Rutier și pentru motocicliști

Pe de altă parte, articolul 8 din Codul Rutier prevede că orice autovehicul trebuie să aibă trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante şi un stingător. Această obligaţie se aplică şi moticicliştilor, chiar dacă acestora le este greu să o respecte întrucât nu au un loc în care să depoziteze aceste accesori.

Astfel, mai mulți senatori propun o modificare a Codului Rutier 2022, pentru motocicliști. Inițiativa vine de la Cluj, după ce mai mulți motocicliști au primit amenda din cauza lipsei trusei medicale, a triunghiului reflectorizant și a extinctorului.