Schimbarea uriașă la prețul gazelor și electricității. Vești excelente pentru român
În plină criză politică și economică, prețurile la gaze și energie au devenit un alt factor de îngrijorare pentru români. Guvernul interimar a introdus o plafonare temporară a tarifelor la electricitate și gaze pentru 15 milioane de consumatori, pe fondul îngrijorărilor legate de prețurile record ale energiei din acest an, impunând în același timp o taxă pentru producătorii de electricitate.
Sistemul de compensare pentru facturile la gaze și energie
Schema de compensare pentru consumatorii finali, adoptată de Parlament, se va aplica în perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022.
George Niculescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, a declarat, în marja Congresului de Investiții în Gazele Naturale din Ucraina de la Kiev, că măsura va costa bugetul de stat 1,3 miliarde de lei, adică aproximativ 263 milioane de euro, dar a insistat că este necesară pentru a proteja consumatorii de creșterea prețurilor de pe piață.
Până la aprobarea acestui sistem, România funcționa cu o schemă de sprijin care acoperea cinci milioane de consumatori. Cu toate acestea, guvernul a decis să o extindă la cea mai mare parte a populației, în condițiile în care prețurile cu ridicata la electricitate și gaze naturale au urcat la niveluri record.
Conform deciziei, gospodăriile al căror consum este prognozat să atingă 1.500KWh în următoarele cinci luni vor fi eligibile pentru a plăti 291,00 lei /MWh pentru energia electrică. Spre comparație, prețul de bază pentru anul de față din România evaluat de ICIS se situează la 630,00 lei /MWh.
Prețul gazelor naturale plafonat la 33%
Prețul gazelor naturale este acum plafonat la 33% din prețul gazelor naturale inclus în contractul de furnizare către consumatorii casnici.
Plafonul se aplică consumatorilor de gaze cu un consum total estimat de 1.000 de metri cubi în următoarele cinci luni. Întreprinderile mici și mijlocii ar putea beneficia, de asemenea, de reduceri de taxe, inclusiv o reducere a taxei pe valoarea adăugată de la 19% la 5%.
IMM-urile care consumă energie electrică ar fi scutite de plata taxelor legate de certificatele verzi și de cogenerarea de înaltă eficiență, precum și de o acciză percepută pentru primii 200 MWh consumați lunar.
Pragul accizei pentru IMM-urile consumatoare de gaze naturale a fost ridicat la 500MWh. Guvernul va plăti diferența dintre tariful plafonat și o formulă care include media dintre componentele reglementate ale tarifului final și un preț de referință pentru electricitate și gaze naturale.
Plafonarea prețurilor gazelor și electricității va avea un impact major asupra bugetului de stat
După aprobarea compensărilor la facturi, Parlamentul, la presiunile PSD, a votat legea prin care se vor plafona prețurile la gaze și energie, astfel că la energia electrică va avea o plafonare de 1 leu/kWh, iar gazele de 0,37 lei/kWh. În afară de asta se va mai compensa la factură, atât la energie cât și la gaze, astfel că prețul pe factura de energie va fi compensat cu 0,291 lei/kWh, iar la gazele naturale cu cel mult 33% din valoarea componentei prețului.
Într-un dialog avut de ministrul interimar de la Energie, Virgil Popescu, cu cei prezenți la conferinţa Focus Energetic, spune că impactul asupra bugetului prin cele două sisteme, compensare și plafonare, se va ridica la aproximativ 3 miliarde de lei, în același timp spunând că „săptămâna aceasta vor fi gata normele, ca furnizorii să-şi poată modifica sistemele de facturare”