Schimbarea majoră dintr-un supermarket. Ce pot să facă clienții de acum înainte în Austria

de: Ștefan R. Apostol
08 03. 2023

Schimbarea majoră dintr-un supermarket! Marii retaileri de pe piața austriacă, încă din toamna anului 2021, s-au pronunțat în favoarea introducerii obligatorii a unui depozit cu un singur sens pentru a reduce deșeurilor din plastic. Prn demersurile anunțate s-a dorit creșterea ratei de reciclare și de a curăța mediul de ambalajele aruncate. În termeni concreți, acest lucru înseamnă că o sticlă de cola din plastic sau o cutie de băutură energizantă din supermarket va costa în curând cu 25-30 de cenți mai mult. Consumatorii primesc banii înapoi atunci când aduc ambalajele înapoi în magazine. Cu alte cuvinte, vorbim de schimbarea majoră dintr-un supermarket din Austria și despre ce pot să facă clienții de acum înainte.

Schimbarea majoră anunțat de lanțul de supermarketuri Hofer

Austria este decisă să pună punct deșeurilor din plastic prin decizia anunțată încă din urmă cu doi ani. Așa se face că un mare lanț de supermarketuri, Hofer, alături de Grupul REWE, și împreună cu industria băuturilor, au decis să schimbe lucrurile în acest sens.

Conform rerpezentanților, de la 1 ianuarie 2024, depozitul returnabil va fi obligatoriu în toate supermarketurile, iar de la 1 ianuarie 2025 și pentru containerele cu un singur sens. Așadar vorbim de o schimbare majoră în cadrul acstui lanț austriac de supermarketuri.

În același timp, Hofer s-a angajat să preia aceste recipiente și în sucursale, iar îndeplinirea acestor cerințe devine o schimbare majoră la Hofer, justificând faptul că returnarea depozitelor a fost testată de doi ani în zece sucursale din Austria Superioară, aparent cu succes.

Acum, această schmbare majoră devine realitate, având în vedere că pentru că discounterul începe deja introducerea treptată în toate cele 530 de sucursale.

„Toate cele peste 530 de sucursale Hofer din Austria vor avea un sistem de depozite reutilizabile până la sfârșitul anului 2024 și un sistem de depozite cu un singur sens până la sfârșitul anului 2025.”, a declarat biroul de presă al „Kleine Zeitung„.

În funcție de sucursală, stația de returnare va fi construită fie în interior, fie în exterior sau chiar ca o clădire independentă în parcare. Mecanismul este unul simplu, spune Hofer, și anume retailerul preia înapoi doar containerele și lădițele reutilizabile, care pot fi cumpărate tot în cadrul magazinelor sale.

Vezi și: De ce mănâncă păsările marine deșeuri din plastic. Descoperirea cercetătorilor

Proiectele de renunțare la deșeurile din plastic la nivel european

Încă din 2018, era anunțată prima strategie la nivel european privind materialele plastice, ca parte din tranziția către o economie mai circulară. Pe baza acestor noi percepte, se dorește protejarea mediului de poluarea cu plastic, promovând în același timp creșterea și inovarea, transformând o provocare într-o agendă pozitivă pentru viitorul Europei.

Există argumente comerciale solide pentru a transforma modul în care produsele sunt proiectate, produse, utilizate și reciclate în UE, iar prin asumarea rolului de lider în această tranziție, vom crea noi oportunități de investiții și locuri de muncă. Conform planurilor din 2018, toate ambalajele din plastic de pe piața UE vor fi reciclabile până în 2030, consumul de materiale plastice de unică folosință va fi redus, iar utilizarea intenționată a microplasticelor va fi restricționată.

Conform statisticilor europene, în fiecare an, europenii generează 25 de milioane de tone de deșeuri de plastic, dar mai puțin de 30% dintre acestea sunt colectate pentru reciclare. În întreaga lume, materialele plastice reprezintă 85% din deșeurile de pe plaje, iar materialele plastice ajung chiar și în plămânii, pe mesele europenilor, microplasticele din aer, apă și alimente având un impact necunoscut asupra sănătății acestora.

Vezi și: Inamicul numărul 1 al deșeurilor de plastic a fost descoperit. Vești incredibile pentru omenire!

Bazându-se pe activitatea anterioară a Comisiei, noua strategie la nivelul UE privind materialele plastice va aborda direct această problemă. Strategia privind materialele plastice va transforma modul în care sunt concepute, produse, utilizate și reciclate produsele în UE.

Obiectivul este de a proteja mediul înconjurător și, în același timp, de a pune bazele unei noi economii a plasticului, în care proiectarea și producția respectă pe deplin nevoile de reutilizare, reparare și reciclare și în care sunt dezvoltate materiale mai durabile.

Europa este cea mai bine plasată pentru a conduce această tranziție, iar această abordare va aduce noi oportunități pentru inovare, competitivitate și crearea de locuri de muncă. Odată cu strategia privind plasticul, Comisia a adoptat în 2018 și un cadru de monitorizare, compus dintr-un set de zece indicatori-cheie care acoperă fiecare fază a ciclului, care va măsura progresele înregistrate în tranziția către o economie circulară la nivelul UE și la nivel național.