Schimbarea majoră adusă acestei pensii din România. Toți românii trebuie să afle acum ce se modifică

de: Ștefan R. Apostol
28 10. 2021

În Parlamentul României a fost depus recent un proiect de lege menit să schimbe anumite aspecte ale Legii pensiilor. Proiectul, depus marți, își dorește să schimbe anumite aspecte legate de pensia de urmaș, în cazul soților sau soțiilor, după decesul partenerului de viață.

Proiect de lege inițiat de PNL pentru pensia de urmaș

Propunerea legislativă, demarată de senatori ai grupului parlamentar PNL, își propune să modifice anumite aspecte prevăzute deja în Legea Pensiilor 263/2010. Prin aceste modificări, spun senatorii PNL, se dorește acordarea unor sume pentru pensia de urmaș în cazul mai multor persoane.

Din datele statistice furnizate de către Casa Naţională de Pensii Publice, din numărul total de 4,8 milioane de pensionari aflaţi în plata în luna iulie 2021, aproximativ 0,48 milioane, un procent de 10%, reprezintă pensia de urmaș. În ROmânia, conform CNPP, pensia de urmaş medie lunară este de 814 lei.

Conform legii nr. 263/2010, la art. 55, persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la reducerea vârstelor standard de pensionare, funcţie de anii împliniţi și lucraţi în condiţii deosebite de muncă, în grupa I de muncă sau în condiţii speciale.

Reducerea se aplică funcţie de anii împliniţi lucraţi în aceste condiţii, ceea ce este profund injust pentru persoanele care au lucrat perioade fracţionate de timp în astfel de condiţii şi nu pot beneficia de acelaşi drept, pensia de urmaș, în mod proporţional.

Pensie pentru persoanele care au mai puţin de 10 ani de căsătorie

Conform noilor modificări propuse prin acest proiect legislativ, se dorește schimbarea acordării sumelor pentru pensia de urmaș și în cazul în care durata căsătoriei a fost mai mică de 10 ani.

„(..) dar de cel puţin 1 an, prin aplicarea unei penalităţi de 0,58% pentru fiecare lună, respectiv de 7,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus faţă de 10 ani. Se asigură astfel acordarea acestui drept şi persoanelor care au mai puţin de 10 ani de căsătorie, întrucât perioada căsătoriei nu ar trebui să constituie un factor care să blocheze acordarea unui drept recunoscut altor persoane/pensionari.”, se spune în justificarea proiectului depus de senatorii PNL.

Conform actului normativ propus, dacă se vor face aceste modificări la pensia de urmaș, impactul bugetar estimat, începând cu anul viitor, ar fi de aproximativ 20 milioane lei/an.

„în ce priveşte luarea în considerare la stabilirea pensiilor a veniturilor totale, estimăm un impact bugetar după cum urmează. Numărul pensionarilor în luna iulie 2021 a fost de 4,8 milioane, pensia medie este 1.558 lei şi punctajul mediu de 1,11. în  azul în care la determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se va utiliza venitul total brut lunar asupra căruia s-a datorat, potrivit legii, contribuţia la bugetul asigurărilor sociale de stat, estimăm o creştere de  0% a punctajului mediu până la valoarea de 1,22, astfel încât impactul bugetar estimat va fi de aprox. 290 milioane lei/5 ani pentru un număr de 1,8 milioane beneficiari.”, se mai spune în justificarea acestui act normativ.