Schimbarea importantă care poate să apară în Lidl, Kaufland și alte magazine din România. Anunțul surpriză
Românii vor avea o surpriză atunci când vor merge la cumpărături în marile magazine. Implementarea Legii Laptelui ar putea aduce o schimbarea importantă în Lidl, Kaufland și alte magazine din România. Anunțul surpriză, disponibil în rândurile de mai jos.
Cum vor fi vândute produsele lactate cu adaos de alte grăsimi sau proteine. Ce prevede Legea laptelui
Reprezentanţii ANSVSA şi cei ai Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) au pus la cale modul în care se va implementa articolul 6 din Legea laptelui.
Acesta reglementează inclusiv delimitarea la vânzare a produselor lactate autentice de cele care sunt pe bază de lapte şi cu adaos de alte grăsimi sau proteine, potrivit Agerpres.
Anunțul ANSVSA pentru membrii săi
Astfel, ANSVSA recomandă membrilor să pună în aplicare legea așa după cum consideră ei de cuvință.
„Măsura propusă de ANSVSA este una proactivă, nu este restrictivă şi poate fi aplicată gradual, în primă fază în magazinele din oraşele reprezentative şi apoi extinsă la nivel naţional. Acest proiect pilot urmează să fie folosit şi ca studiu de caz pentru emiterea legislaţiei secundare de aplicare a legii, în scopul emiterii unor norme metodologice cât mai clare şi mai facile de implementat”, se arată în comunicatul ANSVSA.
ANSVSA va face controale
În plus, Autoritatea propune AMRCR să facă împreună şi o comunicare publică în ceea ce privește iniţierea demersurilor logistice privind implementarea legii de către toți membrii.
În plus, după elaborarea şi aprobarea normelor metodologice şi a ghidului de definiţii şi termeni folosiţi în industria laptelui, Autoritatea Sanitară va efectua controale tematice pentru a vedea dacă legea este respectată.
BOVICOOP trage un semnal de alarmă
Întâlnirea dintre cele două instituții a fost precedată de cea avută de vicepreşedintele ANSVSA, Ioan Oleleu, la Satu-Mare, cu reprezentanţii Uniunii de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Taurin BOVICOOP.
Motivul întâlnirii a fost protestul organizat de aceştia în care au reclamat folosirea în produsele din lapte a unor înlocuitori, precum şi alte practici ilegale la care apelează unii agenţi economici.
Clienții vor găsi produse din lapte în rafturi separate de cele care nu sunt din lapte
„ANSVSA apreciază deschiderea arătată de către membrii AMRCR, care s-au angajat să participe la acest proiect pilot, prin devansarea acţiunilor de remodelare şi repoziţionare pe rafturi, cu delimitarea clară a fiecărei categorii de produse”, se mai arată în comunicat.
Astfel, conform Legii Laptelui, clienții, atunci când vor merge la Lidl, Kaufland sau alte magazine, ar trebui să vadă că produsele pe bază de lapte cu adaos de alte grăsimi şi/sau proteine, altele decât cele lactate, sunt vândute într-un spaţiu de prezentare şi vânzare bine delimitat.
Unde se vor mai aplica prevederile din Legea laptelului
Aceste produse trebuie puse pe rafturi separate faţă de cele din lapte şi produsele lactate autentice, beneficiind de o informarea explicită pentru cumpărător cu privire la conţinutul acestor produse.
Prevederile se aplică şi în cazul meniurilor şi reţetelor mâncărurilor, produselor de patiserie, de pizzerie, de fast-food şi de cofetărie şi al produselor culinare din alimentaţia publică la prepararea cărora s-au folosit produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi şi/sau proteine, altele decât cele lactate.
Încălcările legii, semnalate operatorului economic
„Orice neconformitate depistată de autorităţile competente de control este notificată direct operatorului economic sub a cărui denumire se comercializează produsul alimentar; dacă operatorul nu are sediul în România, notificarea se face importatorului sau distribuitorului produselor alimentare provenite din Uniunea Europeană”, prevede articolul menţionat.
„În cazul în care produsul finit conţine amestecuri de lapte şi produse lactate cu produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi şi/sau proteine, altele decât cele lactate, se va menţiona pe etichetă procentul acestora.
În toate situaţiile, denumirea sub care este vândut alimentul trebuie să corespundă naturii, genului, speciei, sortimentului sau proprietăţilor alimentului ori materiilor prime utilizate în fabricaţie”, se arată în articolul menţionat din Legea laptelui.