Schimbare majoră pentru elevii din România! Ce nouă disciplină ar putea să intre în programa școlară
După căderea comunismului, societatea românească nu a reușit să abordeze responsabilitatea pentru soarta evreilor români și a evreilor uciși de români în Ucraina. Încă în 2003, oficialități ale statului român au negat că Holocaustul a avut loc în România sau că Holocaustul a afectat evreii români, totuși cel puțin 250.000 de evrei au murit sub conducerea României. Manualele includeau pasaje care susțineau că România este unul dintre puținele locuri în care soluția finală nu a avut loc, în principal din cauza lipsei de cooperare autohtonă, iar o sursă comunistă a afirmat chiar că România a salvat vieți evreiești, în masă. Încercând o soluție reparatorie, mai mulți deputați, cu Marcel Ciolacu în frunte, au depus un proiect legislativ care-și propune să introducă în licee și școli profesionale, ca materie de studiu, „Istoria everilor și Holocaustul”.
„Istoria evreilor și Holocaustul”, nou proiect legislativ votat în Camera Deputaților
Istoria Comunităţilor Evreiești din România este una cu totul deosebită, fiind definită de loialitatea evreilor faţă de România și de modul în care, alături de populaţia majoritară și celelalte minorităţi naţionale, ei au contribuit la crearea Statului Român modern.
Așa se face că, după decenii în care nu s-a încercat o formă reparatorie legată de istoria evreilor din România și Holocaustul, deputații au generat un proiect legislativ de a introduce ca materie de studiu, atât istoria evreilor, cât și istoria Holocaustului din perioada Celui de-al Doilea Război Mondial.
„Simbolurile și mărturiile prezenţei evreiești pot fi întâlnite la fiecare pas, de-a lungul întregii noastre ţări. Patrimoniul material și cultural al evreilor din România se completează, deși este unic, cu eel care a fost creat de alte etnii și culte în îndelungata lor convieţuire pe teritoriul României.”, se spune în justificarea deputaților la acest proiect.
Proiectul legislativ a fost demarat de 7 deputati și senatori, dintre care, unul este chiar Marcel Ciolacu, de la PSD, Kelemen Hunor de la UDMR, 3 deputați din partea minorităților, actualul ministru al educației, Sorin Cîmpeanu de la PNL și Anca Dragu din partea USR.
Prima recunoaștere oficială a Holocaustului din România
În anul 2004, pe baza Raportului Final al Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului din România, Președintele României a recunoscut pentru prima dată responsabilitatea ţării noastre pentru Holocaustul săvârşit pe teritorul românesc.
Recomandările incluse în Raportul Final au pus în vedere, în mod special, necesitatea și importanta implementării educaţiei privind lstoria Evreilor și a Holocaustului din România. La 1 iunie 2017, Parlamentul European a adoptat „Rezoluția referitoare la combaterea antisemitismului”.
Ulterior, la 6 decembrie 2018, Consiliul Uniunii Europene a adoptat „Declarația Consiliului privind combaterea antisemitismului și elaborarea unei abordări comune în materie de securitate pentru a proteja mai bine instituțiile și comunitățile evreiești în Europa„.
Proiectul de lege, adoptat în Camera Deputaților, cu 270 de voturi „pentru”, opt „împotrivă”, 25 de abţineri şi trei deputaţi nu au votat, propune amendamentul la Legea Educației, introducând ca materie de studiu la nivelul liceelor și a școlilor profesionale materia „Istoria evreilor și Holocaustul”. Proiectul votat a fost trims către Senat, forul legislativ în astfel de proiecte legislative.