Schimbare majoră pentru carantina de noapte în România. Când se aplică în București și în celelalte orașe

Schimbare majoră pentru carantina de noapte în România. Când se aplică în București și în celelalte orașe
De astăzi Capitala este în scenariul roșu. Noi măsuri anunțate de CNSU

Începând de astăzi Bucureștiul și mai multe orașe din țară au intrat sub incidența scenariului roșu. Alte localități, precum Timișoara, au intrat în carantină pe perioada de weekend. Printr-o hotărâre luată în regim de urgență astăzi de CNSU s-au adus modificări la restricțiile și măsurile în aceste cazuri.

De astăzi Capitala este în scenariul roșu. Noi măsuri anunțate de CNSU

Numărul mare de noi cazuri covid din București au determinat autoritățile să reinstaureze scenariul roșu în toată Capitala începând de astăzi, 23 septembrie 2021. Cu o rată a incidenței  trecute de peste 3 la mia de locuitori, bucureștenii vor avea anumite restricții începând de astăzi, după cum urmează:

Măsuri impuse în scenariul roșu

 • Obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice, pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă, precum şi pe o rază de 50 metri în jurul unităţilor de învăţământ.
 • Se interzic activităţile recreative şi sportive desfăşurate în aer liber, cu excepţia celor care se desfăşoară cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună.
 • Activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, precum şi la terasele acestora este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestorar.
 • Restaurantele şi cafenele aflate în interiorul clădirilor, precum şi terasele pot fi ocupate până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi numai în intervalul orar 5,00-2,00, iar activitatea în baruri, cluburi şi discoteci este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului, în acelaşi interval orar. Clienţii vor trebui să facă dovada vaccinării împotriva COVID sau să prezinte rezultat negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 48 de ore. Va fi, totodată, permis şi accesul persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
 • Este permisă organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie şi organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale, cu participarea a cel mult 1.000 de spectatori şi cu purtarea măştii de protecţie, care vor face dovada vaccinării, a unui test negativ ori care au trecut prin boală.
 • Se permite organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri) cu un număr de participanţi de maximum 200 de persoane în interior şi cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoane.
 • Este permisă activitatea în săli de sport şi/sau fitness, fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 7 mp de persoană, şi activitatea în locurile de joacă pentru copii în spaţii închise, fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi numai în intervalul orar 5:00-24:00.

CNSU anunță noi modificări în contextul pandemiei de COVID-19

Ratele mari de incidență din mai multe județe din țară au impus revenirea la carantină în perioada de weekend. Timișoara, de ieri, a devenit primul mare oraș care a intrat în carantină, cu o rata a incidenței de 4,49 la mia de locuitori. În Județul Timiș mai sunt și alte localități cu incidența peste 3 la mia de locuitori, și în acest caz impunându-se carantina pe perioada de noapte și în weekend.

Astăzi, după mai multe discuții contradictorii, într-o ședință de urgență CNSU a adoptat o nouă hotărâre, Hotărârea nr. 73 din 23.09.2021, în care sunt aduse anumite modificări la măsurile existente, în contextul pandemiei covid-19. Toate măsurile propuse prin decizia de astăzi a CNSU intră în vigoare, începând de astăzi.

Principalele modificări aprobate prin HG n.73

 • a) creșterea pragului incidenței  cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura interzicerii circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, de 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori.
 • b)creșterea pragului incidenței  cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura de limitare a programului de lucru cu publicul la intervalul orar 5,00-18,00, pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, de 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori cu menținerea excepțiilor în vigoare:
 • c)* creșterea vârstei până la care copii sunt exceptați de la obligația prezentării rezultatului negativ* al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatului negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, necesar pentru participarea la activități unde accesul este permis sub această condiție, de la 6 ani la 12 ani.
 • d) delimitarea, la nivelul  centrelor comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, a zonelor de servire a preparatelor alimentare sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, astfel încât să poată fi realizat accesul controlat doar pentru persoane testate, vaccinate și trecute prin boală.
 • e)introducerea unei noi excepții de la interdicția deplasării în afara locuinței la nivelul  localităților unde incidența  cumulată la 14 zile depășește pragul de 6/1000 de locuitori, pentru   persoanele vaccinate care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital ale Uniunii Europene privind COVID-19.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI