Schimbare majoră la popririle pe conturi: când îți vor debloca banii cei de la ANAF
Poprirea pe toate conturile unei firme este cea mai dificilă pedeapsă pe care o poate pune ANAF-ul unei întreprinderi. Ministrul Finanțelor vrea să schimbe radical întregul proces.
În momentul în care ai o datorie la finanțe, mai mică sau mai mai mare, ANAF-ul poate decide să-ți blocheze toate conturile bancare. Din acel moment, toate activitatea unei firme este blocată până când nu îți reglezi situația cu instituțiile statului. Mecanismul actual de constrângere nu este neapărat greșit, dar e departe de a fi perfect.
Marea problemă cu popririle, pe lângă faptul că nu de puține ori se fac eronat, ține de modul în care îți sunt deblocate conturile după ce ți-a plătit toate impozitele, amenzile și alte datorii la ANAF. La ora actuală, mai ales dacă ai ghinionul să vină weekendul, câteva zile libere sau o mini vacanță, riști să rămâi fără posibilitatea de a-ți accesa finanțele mult și bine după ce ți-ai plătit datorite, din cauza birocrației și a procesului învechit de deblocare. Florin Cîțu vrea să remedieze această situație neplăcută și are o soluție.
De acum înainte, ridicarea propririlor pe conturi se va efectua electronic, de către ANAF, conform spuselor lui Cîțu. Astfel, va intra în vigoare în mai puțin de o oră, comparativ cu 24 de ore sau câteva zile, în funcție de ghinion.
„O modificare pe care am propus-o astăzi a fost la Codul de Procedură Fiscală în vederea simplificării procedurilor de administrare a creanțelor fiscale, s-a făcut reglementarea instituirii și ridicării popririi în mod electronic, astfel încât poprirea să fie ridicată la îndestularea sumei poprite iar debitorului să-i fie eliberate conturile cât mai repede”, a declarat ministrul Finanțelor Florin Cîțu, luni, la finalul ședinței de Guvern. Dacă totul merge bine, ridicarea oricărei popriri va avea loc în maxim o oră, după efectuarea plăților către stat.
În același context, Cîțu a menționat că Guvernul a decis prelungirea termenului de depunere a declarațiilor unice până la 25 mai 2020.