Schimbare majoră în creșele din România. Ce se întâmplă din acest moment

de: Anca Lupescu
26 12. 2021

Se fac modificări privind creșele din România. Una dintre modificări este că acestea vor primi și nou-născuți. Creșele nu vor mai primi doar copii care au împlinit 11 luni, ca până acum. Va crește și numărul de copii care pot fi înscriși la o singură creșă. Proiectul a fost adoptat de către Senat, în calitate de for decizional.

Modificări pentru creșele din România

Totodată, Senatul introduce grupe și la creșă, ca la grădiniță. Vârsta preșcolarilor care pot fi înscriși va fi până la cea a unui nou-născut.

O altă modificare este creșterea mare a numărului de copii care pot fi înscriși în acest noi grupe, chiar dacă anterior se puteau înscrie copii cu vârste între 11 luni și 3 ani.

Noua grupă de vârstă acceptată este între 0 luni și 3 ani. Totodată, se va schimba și împărțirea copiilor în grupe.În grupa mică vor fi 7 copii în medie, însă nu mai mult de 9 și mai puțin de 5.

În grupa mijlocie vor fi 12 copii, însă nu mai puțin de 8 și mai mult de 20.

În grupa mare vor fi 12 copii, dar nu mai puțin de 8 și nu mai mult de 20.

Prin triplarea numărului de copii, de la 7 la 20 într-o singură grupă de creșă, vor crește costurile pentru autorități.

Ce scrie în proiect

Acest proiect a fost adoptat zilele trecute cu votul PSD, PNL, USR-PLUS, în timp ce cei de la AUR s-au abținut.

„Prin OUG nr.100/2021 se prevede ca, începând cu anul şcolar 2021-2022, creşele de stat să fie arondate unităţilor de învăţământ preşcolar cu program prelungit, cu personalitate juridică, la solicitarea primăriilor,

urmare a hotărârilor autorităţilor deliberative, prin decizia inspectoratelor şcolare judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti.

Această decizie se comunică spre informare Ministerului Educaţiei, în termen de 15 zile de la emitere”, a motivat, în plenul Senatului, Maria Manea, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.