Schimbare în toate restaurantele din România. Ce sunt obligaţi patronii să facă acum, de ce vor plăti clienţii mai mulţi bani

de: Ștefan R. Apostol
15 03. 2023

Încă din 2011, Uniunea Europeană impunea anumite reglementări pentru tot spectrul restaurantelor, cele clasice, de tip fast-food, ulterior și pentru cei care vând preparate în regim online. Regulamentul prevede obligații de etichetare obligatorie, o declarație nutrițională obligatorie, o indicare mai clară a alergenilor și etichetarea țării de origine. Toate aceste date sunt obligatoriu de  a fi prezente în meniurile acestor localuri, iar mai nou, ANPC a anunțat această schimbare în toate restaurantele din România. Citește mai departe și află ce sunt obligaţi patronii să facă acum, și de ce vor plăti clienţii mai mulţi bani.

Reglementările europene în vigoare din 2011

Toleranțele în scopul etichetării nutriționale sunt importante, deoarece nu este posibil ca alimentele să conțină întotdeauna nivelul exact de nutrienți indicat pe etichetă, din cauza variațiilor naturale și a variațiilor din timpul producției și în timpul depozitării. Cu toate acestea, conținutul de nutrienți al alimentelor nu ar trebui să se abată substanțial de la valorile de pe etichetă, în măsura în care astfel de abateri ar putea duce la inducerea în eroare a consumatorilor.

Documentul aprobat de UE în 2011 reglementa ce trebuie să facă prorpietarii de retaurante, indiferent desrpe ce fel ar fi vorba. Amendamentele aduse ulterior, obligau și acele localuri care vând doar în regim online preparate și mâncare. Concret, toate meniurile restaurantelor trebuie să conțină date despre ingredientele fiecărui preparat, cantitatea acestora, și valorile nutriționale.

Deși stat membru UE, România nu adopta aceste reglementări cu caracter de obligativitate, decât acum, în urma unor decizii și reguli anunțate de ANPC. Noile reglementări intră în vigoare începând de astăzi, 15 martie, iar cei care nu fac acest lucru riscă amenzi extrem de mari din partea inspectorilor ANPC.

Vezi și: Schimbare majoră în restaurantele din România. Se întâmplă de la 15 martie

ANPC impune această schimbare în toate restaurantele din România

Noile reguli anunțate de ANPC prevăd ca toate restaurantele, clasice, de tip fast-food și, inclusiv, cele care vând doar online, să publice în meniurile lor aceste date, extrem de importante mai spun reprezentanții ANPC. Deși proprietarii de restaurante se plâng că nu au primit informații despre modul în care vor trebui implementate aceste noi reguli, spun că odată cu această schimbare în toate restaurantele din România, vor crește și prețurile la produsele vândute.

Justificarea acestor proprietari nu pare a avea o bază reală, având în vedere că vorbim doar de costurile de printare a unor meniuri cu date despre ingredientele fiecărui preparat, cantitatea acestora, și valorile nutriționale, care nu ar trebui să afecteze în mod normal prețul produsului vândut. Cu toate astea unii proprietari spun că-i va costa aproximativ 2.000 de lei obținerea acestor date referitoare la regulile impuse de ANPC:

„Încă nu am schimbat meniul deoarece nu avem nu avem o hotărâre a ANPC cu privire la ce se dorește, să existe aceeași metodologie. Costurile sunt extrem de mari pentru un restaurant. Costă peste 2.000 de lei ca să achiziționăm aceste valori nutriționale.

Avem o gastronomie specifică pe zone. Fiecare locație are rețeta sa și acestea nu se divulgă. Noi nu știm ce vrea ANPC. Se dă o hotărâre de guvern, dar fără să se vină și cu niște norme de aplicare.”, a spus Liliana Agheorghicesei la Digi 24.

Când, cum și care sunt cerințele clare ale ANPC rămâne de văzut în perioada următoare, dar ceea ce este cert, este că românii vor plăti mai mulţi bani pentru o masă la restaurant.