Schimbare colosală a alimentelor preferate de români. Ce produse au început să cumpere tinerii

de: Ana Chivu
06 01. 2022

Românii și-au schimbat strategia la cumpărături. Ce adaugă cel mai des în coș? Nu făceau acest lucru în trecut. Care sunt produsele pe care au început în special tinerii să le achiziționeze de la supermaket-urile lor favorite? Nu te-ai fi așteptat.

Ce produse au început românii să cumpere mai des?

Românii și-au schimbat prefetințele în prezent. Aceștia se pare că aleg din ce în ce mai mult produse românești atunci când ajung în supermarket-uri. Concret, acestea sunt cu 30% mai căutate decât în anii precedenți, arată sudiul realizat de Cooperativa Țara Mea.

Pe listele multora se află acum din ce în ce mai des: semințele și uleiul de floara soarelui, ouă, brânzeturi și lactate, făină și murături din țară. Sursa citată adaugă că preferința românilor intervievați pentru produsele românești a crescut în detrimentul celor care sunt fabricate în afara țării.

Un alt detaliu care i-a uimit pe specialiști a fost faptul că publicul tânăr vine cu alegerile în cauză, dar și cel de vârstă medie (30-50 de ani).

„Au urcat mult în top conservele, în special cele cu mâncare preparată, probabil datorită faptului că, pe acest segment, reţetele româneşti nu au concurenţă”, se arată în comunicatul citat de Agerpres.

Românii încep să fie fideli produselor din țară, arată studiul. De asemenea, se poate observa și o creștere substanțială a calității produselor și a modului de ambalare care „încep să concureze cu mărcile internaţionale”.

„Este o surpriză plăcută şi un adevăr”

Printre motivele invocate pentru noile preferințe se numără: porcul românesc trebuie crescut româneşte ca să aibă gustul copilăriei noastre”, „varza şi roşiile trebuie să aibă seminţe româneşti, nu numai să fie cultivate pe pământ românesc, ca să fie autentice” și „mi-aş dori să ştiu că roşiile din care e făcut bulionul provin din România”.

Președintele cooperativei se declară plăcut surprins de noile informații, amintind și câteva scenarii nefericite ale fermierilor români care au fost nevoiți să vadă un dezastru. Concret, mulți au simțit pe pielea lor cum munca nu le-a fost apreciată, iar legumele sau fructele românești rămâneau nevândute în magazine.

„Este o surpriză plăcută şi un adevăr. Au fost cazuri în care fermierii s-au orientat către soiuri de legume provenite din afara României, pentru că productivitatea acestora este mult mai mare.

Au fost şi cazuri în care legumele 100% româneşti au rămas nevândute în magazine, pentru că forma lor nu era la fel de perfectă ca a celor străine”, a explicat președintele cooperativei.