Scenariu de coșmar pentru România: un nou Colectiv ar fi dezastruos

Scenariu de coșmar pentru România: un nou Colectiv ar fi dezastruos

România nu e pregătită să facă față unei situații asemănătoare cu cea din Colectiv. Vestea șocantă vine chiar de la ministrul Sănătății care a vorbit despre centrele de arși și capacitatea spitalelor de-a primi urgențe într-un așa caz.

Sorina Pintea, ministrul Sănătățiia, a spus că, în prezent, în România nu pot fi tratați simultan 60 de pacienți care au suferit arsuri, nu pot fi tratați nici măcar 30 de cazuri cu arsuri grave.

Ministrul a subliniat că s-au făcut paşi importanţi, dar nu suficienţi, pentru a putea trata pacienţii cu arsuri grave. Lucrurile se mişcă, dar nu îndeajuns, pentru că depinde de foarte multe proceduri, a explicat Ministrul.

„Pot să vă spun că în acest moment s-au făcut paşi importanţi, deşi nu suficienţi, pentru a putea trata pacienţii cu arsuri grave, că azi s-a publicat pe site-ul Băncii Mondiale un caiet de sarcini privind achiziţia unor componente pentru centre pentru marii arşi, că în 6 august 2018 am semnat un contract pentru studiu de fezabilitate pentru patru centre pentru marii arşi – nu pot să spun de ce banii Băncii Mondiale pentru aceste construcţii au fost blocaţi atâţia ani”, a spus Pintea.

„Important este că acum facem paşi înainte. Unul dintre primele mele acte normative semnate la 1 martie 2018 a fost Ordonanţa 8, care prevedea prelungirea decontării tratamentului pentru răniţii din Colectiv până în 2020 şi extindea decontarea atât în clinicile private, cât şi cele de stat”, a explicat Pintea.

Pintea susține la trei ani după incendiul din clubul Colectiv că nicio țară din lume nu poate trata în același timp un număr atât de mare de pacienţi cu arsuri. România trebuia să recunoască atunci că sistemul medical nu era pregătit pentru o astfel de situație.

„În acel moment (al incendiului de la Colectiv – n.r.) cred că România ar fi trebuit să recunoască faptul că nu poate trata un număr atât de mare de pacienţi cu arsuri, nicio ţară din lume nu poate trata în acelaşi timp un număr atât de mare de pacienţi. […] Nu am urmărit ce a spus ministrul Bănicioiu în acel moment, dar pot să vă spun că nu putem trata 60 de pacienţi cu arsuri, în acest moment în România, nu putem trata nici 30 cu arsuri grave”, a spus ministrul Sănătăţii, joi seara, la TVR.

Ea a mai precizat că, în cazul în care s-ar întâmpla o tragedie asemănătoare cu cea de la Colectiv, ar trebui declanşat mecanismul de protecţie civilă.