Scăpăm sau nu de epidemie în luna iunie? Raed Arafat, vestea așteptată de toți românii

Reputatul medic, Raed Arafat, trage un semnal de alarmă. Potrivit șefului DSU, dacă românii nu resprectă, începând de astăzi, 1 Mai, regulile impuse de autorități și măsurile de izolare, numărul cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19 va crește, iar oficialii vor fi nevoiți să impună noi restricții. Despre data la care vom scăpa de pandemie, dar și despre impactul temperaturii asupra virusului temut, în paragrafele următoare.

Se va termina pandemia la jumătatea lui iunie?

Potrivit unui studiu recent, 99% dintre cazurile de SARS-CoV-2 din țara noastră ar trebui să dispară până la vară (mai exact, până pe 18 iunie). Vârful pandemiei ar fi fost înregistrat în luna aprilie, conform documentului. Însă, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat (55 de ani), nu este de aceeași părere. Ba mai mult, acesta consideră că datele sunt eronate, și că în momentul de față nu există nicio certitudine.

„Eu nu pot să spun nimic. Nu cred că suntem în această scădere. Părerea epidemilogilor nu e așa. Noi avem acum ba 360 de cazui, ba 290. Nu suntem încă într-o scădere. Trebuie analziate cazurile active, cazurile vindecate. Suntem într-o fază stabilă, dar nu cea în care să spunem că suntem într-un trend descrescător. Sperăm să atingem acest prag peste două săptămâni“, a declarat medicul.

În continuarea mesajului său, șeful DSU a atras, din nou, atenția cu privire la cât este de important ca românii să respecte regulile și să nu se lase pe-o ureche.

„Pentru unii, se pare că relaxarea deja a început. Şi a început fără absolut nicio limită, adică circulaţia este aproape la fel ca înainte. Unii ascultă şi înţeleg situaţia, dar sunt şi unii care nu înţeleg. (…) S-ar putea impune şi alte restricţii, dacă ne trezim cu un număr exploziv de cazuri de COVID-19, cu terapiile intensive blocate şi cu bătrânii afectaţi“, a punctat fondatorul SMURD.

Arafat: În vară am putea avea cazuri mai puține

În discursul său, medicul a punctat și faptul că, dacă temperaturile ridicate vor avea impact asupra virusului mortal, atunci ne-am putea bucura de o reducere semnificativă a numărului de infectări.

În vară este posibil ca rezistența virusului COVID-19 să scadă
În vară este posibil ca rezistența virusului COVID-19 să scadă

„Trebuie să respectăm regulile. În vară am putea avea cazui puține dacă temepratura are un impact, dar trebuie să respectăm regulile. Trebuie să încercăm să nu mai ajungem la focare cum este cel din Suceava“, a mai spus Raed Arafat.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI