Directoarea financiară a companiei chineze Huawei, Meng Wanzhou, dă în judecată autoritățile canadiene care au arestat-o în decembrie 2018.
Huawei Technologies a cumpărat spații în principalele ziare americane și a publicat un anunţ prin care îndeamnă cititorii să nu creadă toate zvonurile despre compania chineză.
A fost o metodă publicitară de apărare după numeroasele acuzaţiil guvernamentale lansate de Statele Unite ale Americii potrivit cărora echipamentele sale pot fi utilizate pentru a spiona.
Autoritățile canadiene au arestat-o în Vancouver pe Meng Wanzhou la 6 decembrie la solicitarea autorităților americane. Directoarea financiară Huawei a fost acuzată de fraude ca urmare a încălcării sancțiunilor impuse de Statele Unite împotriva Iranului. A fost eliberată, însă, după o săptămână, în schimbul unei cauțiuni de 10 milioane de dolari.
Și atunci, ca și acum, Meng Wanzhou a negat toate acuzațiile, iar autoritățile americane încearcă extrădarea ei, anunță BBC.
Directoarea financiară Huawei a depus o plângere civilă care vizează Guvernul Canadei, agenția de frontieră și poliția pentru că ar fi încălcat drepturile sale civile. Reclamația sa vizează faptul că a fost reținută, percheziționată și interogată la aeroport „fără motiv”, toate acestea înainte de a fi preluată de poliția canadiană și plasată în arest.
Departamentul Justiției din Statele Unite anunța în ianuarie că Meng Wanzhou este vizată de 13 capete de acuzare iar autoritățile americane speră să o aducă în fața instanței în SUA.
Gigantul chinez Huawei a respins tot timpul acuzațiile și a transmis că va colabora cu anchetatorii.
Între timp, în principalele ziare americane sunt publicate anunțurile publicitare prin care Huawei încearcă să-și refacă imaginea. Între mesajele transmise: „Uşile noastre sunt întotdeauna deschise. Vrem ca publicul din SUA să ne cunoască mai bine”, potrivit scrisorii deschise publicate contra-cost în mai multe ediții tipărite și online ale ziarelor.