Scandalul apei din București: clor în exces în rezultatele care contrazic Apa Nova

Scandalul apei din București: clor în exces în rezultatele care contrazic Apa Nova

Rezultatele testelor derulate de Direcția de Sănătate Publică București arată că la un punct de colectare concentrația de clor era de cinci ori mai mare decât limita.

DSP a publicat rezultatele probleor de apă analizate pe 30 ianuarie în sectoarele 5 și 6. Ministrul Sănătății a avertizat, pe baza acestor teste, să nu fie consumată apa. DSP acuză conducerea Apa Nova de lipsă de răspuns și transparență.

Raportul DSP arată că, în una dintre cele patru probe luate din puncte diferite din Capitală, nivelul de clor era şi de cinci ori mai mare decât cel admis. Cifrele sunt alarmante, cea mai mare valoare înregistrată este de 2,73 mg/litru.

Față de valoarea maximă admisă de 0,5 mg/l de clor, DSP a descoperit că la punctul 4 de colectare s-a înregistrat o valoare de 2,74 mg/l. Potrivit Apa Nova, în declarații făcute după 30 ianuarie, rezultatele monitorizării calității apei în București arătau că era o concentrație de sub 0,4 mg/l și nu au fost valori mai mici de 0,1 mg/l. La toate punctele de recoltare au fost înregistrate valori mai mari de 0,5 m/l.

În primul comunicat al Apa Nova, făcut public pe 30 ianuarie, după apariția plângerilor de la consumatori despre mirosul apei, compania nu a menționat nimic despre poluarea cu amoniu survenită pe râul Argeș. Poluarea cu amoniu a râului Argeș a fost dezvăluită, în premieră, de Administrația Națională Apele Române. A făcut asta printr-un comunicat făcut public pe 30 ianuarie.

Poluarea cu amoniu a dus la o folosire mai mare de clor în apa potabilă din București.

ANAR a arătat că Apa Nova știa de poluare. „În dimineața zilei de 30 ianuarie 2019, Administrația Națională «Apele Române, (A.N.A.R.) prin Administrația Bazinală de Apă Argeș – Vedea (A.B.A.) a fost înștiințată telefonic de către reprezentanții societății S.C. APA NOVA S.A. București că în secțiunea barajului Crivina, pe râul Argeș (de la punctul de captare), s-a înregistrat o creștere a indicatorului Amoniu până la valoarea de 1,3 mg/l (maximul prevazut de lege fiind de 1,5 mg/l). Această creștere a fost înregistrată la data de 28 ianuarie 2019, ora 20”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI