Scandal la granița cu România. Ce a decis acum premierul țării vecine

de: Dumitrache Diana
26 10. 2020

Situaţie fără precedent, la graniţa cu România. Premierul Bulgariei a luat o decizie care a şocat întreg continentul european. Este scandal mare.

Decizia incredibilă luată de premierul Bulgariei

Este scandal uriaş la graniţa cu România. Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a ieşit din carantină mai devreme, deşi fusese confirmat pozitiv, la al treilea test efectuat. În urma acestei decizii, directorul Inspectoratului sanitar regional din capitala Sofia (SRHI), Dancio Pencev, a demisionat. Se pare că nu este prima oară când acesta face o excepţie de la regulile standard impuse de autorităţi. Pencev l-a lăsat să plece din spital, săptămâna trecută, şi pe preşedintele Rumen Radev.

Directorul SRHI a argumentat că legea permite ridicarea mai devreme a carantinei în cazul persoanelor cu îndatoriri publice de mare importanţă, cum sunt preşedintele, premierul, dar şi medicii din „prima linie” sau profesorii. Acest argument a fost, însă, respins de judecători.

Premierul bulgar anunţase, în urmă cu doar câteva zile, că intră în autoizolare, motivul fiind că luase contact cu Nikolay Nankov (ministrul adjunct al dezvoltării regionale). Acesta fusese testat pozitiv pentru coronavirus.

“După două teste PCR negative, astăzi am fost testat pozitiv. Simt un disconfort general. Doctorii mi-au recomandat să stau acasă. Sunt în momentul de față în grijă medicilor și stau acasă și primesc tratament. Am notificat autoritățile sanitare asupra tuturor contacților mei. Sunt sigur că vom trece peste această situație împreună””, a scris Borisov pe Facebook.

Boiko Metodiev Borisov , în vârstă de 61 de ani, este un politician bulgar, pentru a doua oară premier al ţării vecine. Acesta a ocupat prima dată această funcţie în perioada 2009 – 2013. De asemenea, din 2005 până în 2009, Borisov a fost primarul Sofiei. În 2017, partidul omului politic, Cetățenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei, s-a clasat pe primul loc, cu 32,65% din voturi.

Decizia incredibilă luată de premierul Bulgariei, Boiko Borisov

Bulgaria, grav afectată de pandemia de coronavirus

Cazurile de COVID-19 în Bulgaria au înregistrat o creștere incredibilă la început de luna octombrie. În total, 37.889 de persoane au fost afectate, în timp ce 1.094 au murit din cauza infecţiei cu temutul virus. Din acest motiv, autorităţile bulgare au început să ia măsuri pentru oprirea răspândirii coronavirusului.

„Situația la Sofia devine alarmantă. Avem o nouă creștere a infecțiilor și a persoanelor care au nevoie de tratament în spital. Acest lucru afectează spitalele”, a spus primarul Sofiei, Yordanka Fakakova.

Cu o populaţie de două milioane de locuitori, Sofia a trecut la un nou scenariu. Autorităţile au închis cluburile de noapte și discotecile , universităţile au adoptat cursurile online iar oamenii lucrează în număr din ce în ce mai mare de acasă.