Scandal în tenis! ATP și WTA critică excluderea jucătorilor din Rusia și Belarus de la Wimbledon: „Suntem foarte dezamăgiți”

Scandal în tenis! ATP și WTA critică excluderea jucătorilor din Rusia și Belarus de la Wimbledon: „Suntem foarte dezamăgiți”
ATP și WTA critică excluderea jucătorilor și jucătoarelor din Rusia și Belarus de la Wimbledon de către organizatorii turneului de Grand Slam

Scandal în tenis! ATP și WTA critică excluderea jucătorilor din Rusia și Belarus de la Wimbledon. Organizatorii Grand Slam-ului de pe iarba de la All England Club au anunțat oficial că niciun jucător sau jucătoare din cele două țări nu va putea lua startul la marea competiție londoneză. Măsura va afecta mulți sportivi de top în acest sport, începând cu numărul 2 mondial, Daniil Medvedev. ATP și WTA, forurile care conduc tenisul profesionist și-au arătat nemulțumirea referitor la decizia luată de organizatorii competiției de la Wimbledon.

Scandal în tenis! ATP și WTA critică excluderea jucătorilor din Rusia și Belarus de la Wimbledon

Scandal în tenis! ATP și WTA critică excluderea jucătorilor din Rusia și Belarus de la Wimbledon. În premieră de la declanșarea războiului în Ucraina de către Rusia, ajutată de Belarus, sportivilor din cele două țări agresoare le-a fost interzisă participarea la un turneu. Și nu oricare, ci chiar cel mai prestigios din circuit, găzduit pe iarba de la All England Cup.

Anunțul a fost făcut, miercuri, pe site-ul oficial al întrecerii. Turneele de Grand Slam se desfășoară sub egida Federației Internaționale de Tenis (ITF), cu excepția celui de la Wimbledon, organizat de All England Lawn Tennis Club (AELTC), care este un club privat, Această decizie îi afectează pe mai multi sportivi de top din circuitele ATP și WTA. Printre aceștia se numără Daniil Medvedev (2 ATP), Andrey Rublev (8 ATP), Anastasia Pavlyucenkova (15 WTA), toti din Rusia, respectiv Aryna Sabalenka (4 WTA) şi Victoria Azarenka (18 WTA), din Belarus.

„Suntem foarte dezamăgiți”

Jucătorii din ATP și tenismenele din WTA aparținând celor două țări nu vor putea participa nici la celelalte turnee pe irbă organizate în Marea Britanie, premergătoare Wimbledonului, conform deciziei Federației Engleze de Tenis (LTA).

„Având în vedere profilul The Championships din Regatul Unit şi din întreaga lume, este responsabilitatea noastră să ne jucăm rolul în eforturile pe scară largă ale guvernului, industriei, instituţiilor sportive şi creative de a limita influenţa globală a Rusiei prin cele mai puternice mijloace posibile.

În circumstanţele unei astfel de agresiuni militare nejustificate şi fără precedent, ar fi inacceptabil ca regimul rus să obţină vreun beneficiu din implicarea jucătorilor ruşi sau belaruşi la The Championships.

Prin urmare, intenţia noastră este, cu regret profund, să refuzăm înscrierile jucătorilor ruşi şi belaruşi la The Championships din 2022.

În cazul în care circumstanţele se schimbă semnificativ până în iunie, vom lua în considerare şi vom răspunde în consecinţă.

Salutăm, de asemenea, decizia LTA de a refuza înscrierile jucătorilor ruşi şi belaruşi la evenimentele din Marea Britanie, pentru a ne asigura că tenisul britanic oferă o abordare consecventă pe parcursul verii”, se arată într-un comunicat al organizatorilor, conform The Guardian.

„Este nedreaptă și discriminatorie”

ATP nu a reacționat deloc bine la primirea veștii. Forul care coordonează activitatea circuitului profesionist masculin consideră decizia englezilor drept „nedreaptă”. De asemenea, ATP consideră că discriminarea pe bază de naționalitate constituie o încălcare a acordului pe care organizația îl avea cu organizatorii turneului de la Wimbledon.

„Credem că decizia unilaterală de astăzi a celor de la Wimbledon şi a LTA (n.r. federaţia engleză) de a exclude jucătorii din Rusia şi Belarus din turneele britanice din acest an este nedreaptă şi are potenţialul de a crea un precedent dăunător pentru tenis. Discriminarea bazată pe naţionalitate constituie, de asemenea, o încălcare a acordului nostru cu cei de la Wimbledon, care prevede că acceptarea jucătorilor se bazează exclusiv pe clasamentele ATP. Orice acţiune ca răspuns la această decizie va fi acum evaluată în consultare cu board-ul nostru şi al membrilor”, se scrie în comunicatul postat pe site-ul ATP.

ATP a mai subliniat că jucătorilor din cele două țări li se va permite să evolueze, în continuare, la evenimentele organizate de organizație, sub un steag neutru. O poziție similară a adoptat și WTA, forul ce guvernează circuitul feminin profesionist, într-un mesaj postat pe site-ul organizației, în care a apărat situația sportivilor individuali.

Reamintim că echipele de Cupa Davis și Fed Cup ale Rusiei și Belarusului au fost deja excluse din competițiile respective, dar jucătorilor din aceste state li s-a permis să evolueze în competiții fără să afișeze numele și steagul țării de origine.