Scandal în coaliție pe certificatul verde. Angajații pentru care ar putea deveni obligatoriu
Scandal uriaș din cauza certificatului verde! Care sunt categoriile de angajați pentru care acest document ar putea să devină obligatoriu? Iată ultimele informații despre posibila viitoare măsură! Ce trebuie să știi?
Certificatul verde ar putea deveni obligatoriu pentru unii angajați
Scandal în coaliție din cauza certificatului verde! Concret, președintele Partidului Național Liberal va propune la următoarea ședință introducerea obligativității certificatului verde la muncă doar pentru anumiți angajați. Documentul ar putea fi introdus obligatoriu pentru anumite categorii, conform Antena 3.
Mai exact, este vorba despre cei care lucrează în domeniul sanitar, cei care lucrează în domeniul Apărării și cei din Ministerul de Interne. Florin Cîțu va propune la viitoarea ședință a coaliției ca proiectul pentru certificatul verde depus de el să fie adoptat de majoritatea parlamentară PNL PSD UDMR.
Astfel, angajații din sistemul de sănătate, MAI și Apărare ar putea să fie obligați să dețină un astfel de document. Angajații din infrastructurile critice vor fi oligați să se testeze săptămânal sau să poarte măști de tip FFP 2 ori să lucreze în ture.
- Care sunt infrastructurile critice
-Sectorul Energetic
-Tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor
-Apă, păduri şi mediu
-Alimentaţie şi agricultură
-Sănătate
-Securitate naţională
-Administraţie
-Transporturi
-Industrie
-Spaţiul cosmic şi cercetare
-Financiar-bancar
-Cultură şi patrimoniu cultural naţional
CNSU a aprobat noi restricții
De asemenea, CNSU a aprobat recent noile restricții pentru români. Conform noii hotărâri, accesul la restaurante, săli de fitness, workshop-uri, târguri, cinematografe, teatre va fi permis la 50% din capacitate. Acest lucru se întâmplă în cazul în care rata de infectare este mai mică sau egală cu 1%.
Accesul va fi permis la 30% din capacitate, dacă incidența depășește 1%. Se propune menținerea obligativității purtării măștii de protecție doar de tip medical sau FFP2 în toate spațiile închise și deschise. Măștile textile vor fi astfel interzise. Mai mult decât atât, programul magazinelor sau al altor activități va fi limitat până la orele 22.00.
”Art.4 – Se propune ca, pentru preîntâmpinarea afectării activității autorităților/operatorilor economici deținători de infrastructuri critice, prin acte administrative ale conducătorilor acestora, să fie dispuse măsuri suplimentare pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2 care să vizeze testarea săptămânală a tuturor angajaților, desfășurarea activității în schimburi sau ture cu evitarea contactului între acestea sau utilizarea unor măști cu un grad mai ridicat de protecție (FFP2) în zonele aglomerate.
Se propune menținerea obligației de organizare a programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puțin 50% din angajați, iar acolo unde specificul activității nu permite telemuncă sau muncă la domiciliu programul de lucru să fie organizat și să se desfășoare cu program decalat cu începere de la orele 07.30 a.m., respectiv 10.00 a.m. sau în schimburi.”, se arată în hotărârea CNSU de miercuri.