Satul labirint, locul unic în România. E perfect de vizitat primăvara, peisajele sunt de vis, te pierzi pe străduţele construite de romani
Așa cum redacția noastră v-a mai prezentat, în România încă mai există zone, locuri și oameni care așteaptă să fie descoperiți. Locuri unde timpul parcă a stat în loc, iar gălăgia civilizației nu a ajuns încă. Un astfel de loc, uitat în timp parcă, este și satul labirint, locul unic în România, perfect de vizitat primăvara, și unde peisajele sunt de vis, iar dacă nu ești atent te pierzi pe străduţele construite de romani.
România uitată în timp încă așteaptă să fie dezvăluită
Deși suntem în ecolul al XXI-lea, iar tehnologia ne-a acaparat întreaga existență, pe aceste meleaguri încă mai există spații, zone, locuri și oameni parcă prinși în trecut, atât prin natura locurilor, dar și prin modul în care acești oameni își duc existența de zi cu zi.
Încă mai există zone virgine, necotropite de civilizație, gălăgie, trafic intens și poluare, locuri unde peisajele parcă soase din povești te întâmpină cu brațele deschise și aerul curat îți umple plămânii. Cu toate astea, urme ale trecerii civilizațiilor antice sunt, și și-au lăsat amprenta în aceste locuri, multe dintre ele regăsindu-se în Harghita. Aici, dacă te avânți în drumeții, vei ajunge în singurul sat labirint din România, iar urme ale civilizației romane te vor însoții la tot pasul.
Inlăceni, satul labirint unic în România
Dacă te încumeți la un drum de cel puțin 4 ore și jumătate, vei străbate 291 de kilometri până la Odorheiul Secuiesc, da nu despre el este vorba. De aici va mai trebui să mergi apăroximativ 25 de kilometri ca să ajungi la Inlăceni, satul labirint unic în România, unde totul pare înghețat în timp.
Casele, majoritatea vechi, precum și străzile, dovadă a trecerii civilizației romane pe aici, stau mărturie a trecutului zonei și a modului în care și azi, în secolul XXI, mai trăiesc cei aproximativ 182 de români de aici.
Inlăceni, satul labirint unic în România, este și azi un sat neschimbat de sute de ani, și frumos ca în poveștile copilăriei. Vechimea caselor consturite aic este de secole, fiind monumente de arhitectură rurală. Majorittea dintre ele sunt ridicate din scânduri îmbinate între ele cu lamele de lemn, și majoritatea seamănă foarte mult unele cu altele.
Particularitatea statutului unic al satului Inlăceni, este tocmai acest titlu, de satul labirint unic în România. Aici vei găsi o multitudine de străzi și ulițe care străbat satul și al căror număr îl depășește pe cel al caselor. Străzile se întind până la cele patru intrări în sat, traversând proprietatea oamenilor, fiind întortocheate.
Dacă nu știi unde te afli, ais enzația că ești în interiorul edificiului mitic construit de Dedal. De aici și denumirea satului Inlăceni de „satul labirint”, care a fost atribuită localității. Ba mai mult de-atât, localitatea avea să primească și un titlu, și anume premiul „Europa Nostra”, acordat de o mișcare cetățenească de conducere pentru protejarea și celebrarea patrimoniului cultural și natural al Europei.