Satul în care fetele își expun comoara pe gard. Fotografii incredibile

de: Năstase Mirabela
01 07. 2020

La sfârșitul lunii iune este o sărbătoare inedită în județul Olt. Astfel că, la Cezeni, fetele își expun zestrea pe gard, pentru a putea fi admirată de toți curioșii.

Satul în care fetele își expun comoara pe gard

În comuna care a fermecat-o chiar și pe Principesa Brâncoveanu, bunicile își învață, dintotdeauna, nepoatele să coasă. Astfel, sutele de cămăși tradiționale sunt expuse la Cezeni, la ”Sărbătoarea iilor”, care, în acest an, din cauza epidemiei de coronavirus, a cuprins numai expoziții stradale pe gardurile și porțile gospodarilor din localitate.

Cu răbdare, pânza albă capătă culoare, în mâinile dibace, după zeci de mii de împunsături de ac. La Cezeni, de ziua Sărbătorii iilor a fost inaugurată și colecția etnografică a Olguței Alexandrina Filip, meșter popular în arta coaserii iilor și a țesutului.

La nivel național, ia este sărbătorită, începând din anul 2013, în noaptea ”cerurilor deschise”, de Sânziene. La Cezeni însă, ia a fost sărbătorită pentru prima dată în urmă cu 100 de ani, iar cea mai frumoasă ie era premiată cu grâne și alimente, la inițiativa Principesei Brâncoveanu. Menționăm că prima ediție a sărbătorii de la Cezeni este consemnată în anul 1920, în a treia zi de Paște, pe când Principesa Brâncoveanu, stăpâna moșiei și a conacului din localitate, le-a premoiat pe creatoarele celor mai frumoase ii.

sursa foto: cancan.ro

O tradiție veche

Astfel, în localitatea din Olt, fiecare femeie cunoaște tainele țesutului iei cu fir roșu, pe care timp de un an o ține în secret și o pregătește să foe cea mai frumoasă la hora satului și concursul local.

„Am premiat iile pe mai multe categorii şi am încurajat expunerea cât mai multor ii pentru că e un bun prilej ca, de data aceasta, să facem şi un inventar al lor, să ştim câte ii sunt la Cezieni şi de aceea vom acorda şi un premiu pentru cele mai multe ii expuse. Avem sigur în localitate peste 1.500 de ii, poate chiar 2.000 şi se cos în fiecare an”, a menționat Dănuț Gușatu, primarul din Cezieni, potrivit cancan.ro.