Satul fantomă din România unde mai există doar patru locuitori. Motivul pentru care nu vor să plece din localitate

de: Ștefan R. Apostol
24 07. 2023

România, pe lângă locurile spectaculoase și unice în lume, deși se află în secolul al XXI-lea, încă mai are zone și cătunuri uitate de lume. Printre acestea se află și satul fantomă din România unde mai există doar patru locuitori. Mulți se vor întreba de ce, dar dacă citești mai departe vei afla și motivul pentru care nu vor să plece din localitate.

Mihai Mălaimare descoperea în 2002 satul fantomă din România

În urmă cu 21 de ani, marele actor și regizor Mihai Mălaimare, deputat de Botoșani la acea vreme, în încercările sale de ajuta comunitățile din județul Botoșani, povestea cum a descoperit un cătun uitat de lume care-i poartă numele Poetului Național Mihail Eminescu, de altfel singurul sat din România care îi poartă numele.

Vezi și: Orașul ‘fantomă’ care are un singur locuitor. Peisajele sunt dezolante, parcă ai ajuns la capătul lumii

La acel moment în satul fantomă din România locuiau 11 persoane, iar astăzi mai sunt doar 4, toți oameni în vârstă care de-abia își duc zilele.

Locuitorii susțineau că Mihai Eminescu a vizitat satul

Conform unor relatări ale vremii, publicate în ”Jurnalul Literar”, Mihai Mălaimare reușea să ajute cei 11 locuitori de aici și să readucă în atenția opiniei publice cătunul, organizând aici ”Serbarea salcâmului”, iar conform aceleiași publicații:

”…s-a realizat o revistă cu povestea localităţii ce a fost oferită fiecărui localnic, iar în anul 2005 s-a dezvelit un bust a lui Eminescu, în cadrul manifestărilor dedicate poetului.

Deoarece, locuitorii satului susţin că Mihai Eminescu a vizitat în tinereţe fetele boierului C. Stamatopol, am căutat să găsesc documente, relatări şi probe în legătură cu această poveste atât de frumoasă.

Din păcate, documentele sunt puţine şi mai ales cele referitoare la Eminescu, dar prin corelarea unor lucruri care se cunosc, am ajuns la o seie de concluzii pe care le prezint în acest material.”, scria Jurnalul Literar la acea vreme.

Vezi și: Localităţile fantomă din România. În ele mai locuiesc doar primarul şi câţiva bătrâni uitaţi de lume

Satul fantomă și-a schimbat numele, Vârnăvoaia, în 1950

Conform documentelor găsite, până în 1950, perioada comunistă, satul din județul Botoșani avea o altă denumire, Vârnăvoaia, iar comuniștii în încercarea lor de a acapara simbolurile culturale românești, luau decizia de a schimba numele satului în cel de astăzi, ”Mihail Eminescu”.

Momentul schimbării numelui a coincis cu aniversarea celor 100 de ani de la nașterea marelui poet, și era văzut la acel moment ”un act de recunoştinţă a locuitorilor acestui cătun pentru familia lui Eminovici şi mai ales pentru Poetul care în mod sigur a trecut prin aceste locuri, în fragedă copilărie.”, mai scria Jurnalul Literar.

Vezi și: Satul fantomă care a ieșit la iveală după 30 de ani din cauza secetei. Locuitorii se înghesuie să îl vadă VIDEO

Deși nu au existat dovezi clare ale prezenței poetului în satul fantomă al acestor zile, astăzi localitatea îi poartă numele, iar motivul pentru care nu vor să plece din localitate cei patru locuitori, este că aici au găsit o oază de liniște și relaxare.