Satul-fantomă din România. Natura a înghițit cele mai multe case ale românilor din zonă. Ce s-a întâmplat cu oamenii
România este una din cele mai frumoase țări din Europa. Dovadă stau multe din locurile, parcă scoase din basme. Undeva, în județul Hunedoara, există însă o localitate uitată de lume.
Satul-fantomă din județul Hunedoara
În județul Hunedoara, la 15 km de oraș, există un loc numit Lacul Cinciș. Este considerat unul dintre cele mai mari lacuri din Transilvania. Se întinde pe o suprafață de 867 ha și are o adâncime de 48 metri.
Lacul, conform celor din zonă, a fost creat pe la începutul anilor 60 în locul unde era, în trecut, vatra a cinci sate din Ţinutul Pădurenilor. Fusese construit de autorități pentru a duce apa în orașul Hunedoara și pentru a alimenta și combinatul siderurgic din zonă.
Un turist poate găsi aici adevărate minunății ale naturii. Mergând pe marginea lacului ajungi într-un cătun, numit Țața. Aici, spre uimirea sa, va găsi un singur locuitor rămas, pe numele său Gheorghe Babinuc, un fost şofer în Combinatul din Hunedoara.
Acum zona cătunului a fost acoperită de pădurile din zonă, iar gospodăriile, odată vii, acum parcă nici nu se mai văd. Singura cospodărie rămasă neacoperită de păduri este lui Gheorghe Babinuc. O casă din cărămidă arsă, la fel de vehce ca și Lacul Cinciș.
”Aşa s-au construit majoritatea caselor din aceste cătune, care acum sunt părăsite. Ţiganii care cunoşteau meseria stăteau câteva săptămâni la noi, până făceau cărămida şi ridicau cu ea casele, timp în care dormeau pe unde apucau şi îi serveam cu ce aveam la îndemână”, povestește Gheorghe Babinuc.
Natura a înghițit cele mai multe case ale românilor din zonă
Ca să ajungi la Țața, din județul Hunedoara, mergi pe un drum vechi de pământ, prin pădurea deasă care parcă îți spune să te întorci înapoi. Singurul locuitor al cătunului Țața și-aduce aminte că aici existau, în trecut, peste 20 de case. Cei care încă mai locuiau aici au plecat, iar acum au rămas părăsite pentru totdeauna.
”Am rămas aici singur, şi primar, şi poliţist şi tot ce vreţi, eu cu câinii şi cu pisicile mele. Mă mai vizitează din când în când urşii, lupii, cerbii, porcii mistreţi şi căprioarele şi oamenii care au case prin vecinătate, însă vin ajung rar la ele”, povesteşte Gheorghe.
Din păcate, aceeași soartă au avut-o și celelalte cătune din apropierea județului Hunedoara, fiind ori înghițite de pădure, ori părăsite de cei care odată locuiau aici. Astăzi nu mai găsești țipenie de om, iar animalele sălbatice și-au făcut cotloane în cătunele părăsite. În zonă au mai rămas ruine ale unor biserici și mărturia că aici au trăit cândva oameni.