Satul ‘fantomă’ care a ieșit la iveală după 30 de ani din cauza secetei. Locuitorii din Spania se înghesuie să îl vadă VIDEO
Efectele secetei severe din ultima perioadă își spun cuvântul. Un sat „fantomă” din Spania a reapărut după trei decenii după ce lacul de acumulare care a inundat întrega localitate a secat aproape în întregime. Zona a devenit acum o adevărată atracție turistică. Locuitori din Spania și nu numai se înghesuie să vadă ruinele înfricoșătoare ce par desprinse dintr-un film de groază.
Un sat „fantomă” din Spania a ieșit la iveală după 30 de ani din cauza secetei. Zona a devenit atracție turistică
Satul Aceredo din regiunea Galiția a rămas fără locuitori în 1992, după ce oamenii au fost evacuați pentru că așezarea lor se afla în rezervorul lacului de acumulare Alto Lindoso. Din cauza secetei care a lovit Spania lacul a secat, iar de sub ape și-a făcut din nou apariția localitatea „dispărută” în urmă cu trei decenii.
Imaginile relevă locuințe fără acoperiș sau pe jumătate prăbușite, o cișmea, care în mod incredibil este și funcțională, lăzi cu sticle de bere așezate una peste alta în fața unei clădirice ce înainte era o cafenea.
Parcă nu se întâmplă în realitate, totul pare desprins dintr-un film. Mă simt trist. Probabil că astfel de lucruri se vor tot întâmpla în anii următori, din cauza secetei și a schimbărilor climatice„, spune Maximino Perez Romero, un bărbt în vârstă de 65 de ani, din orașul La Coruña, potrivit The Guardian.
În prezent, lacul de acumulare Alto Lindoso din Spania se află la 15% din capacitatea sa din cauza secetei care s-ar putea agrava în următoarele săptămâni, potrivit Ministerului Mediului.
Autoritățile spaniole dau vina pe secetă și pe „exploatarea agresivă” a unei companii portugheze de electricitate
Lacul se află la granița dintre Spania și Portugalia. Maria del Carmen Janez, primarul regiunii din care face parte satul Aceredo, a pus situația pe lipsa precipitațiilor din ultma vreme, în special din luna ianuarie, însă a dat vina și pe „exploatarea destul de agresivă” de către compania portugheză de electricitate EDP, cea care gestionează rezervorul.
Pe 1 februarie, guvernul Portugaliei a hotărât ca un număr de șase baraje, printre care și Alto Lindoso, să oprească utilizarea apei pentru producerea de energie electrică și irigații. Măsura disperată a fost luată ca urmare a secetei care se agravează.
Potrivit statisticilor furnizate de Ministerul Mediului, rezervoarele din Spania se află în prezent la 44% din capacitatea lor, cu mult sub media ultimului deceniu, respectiv 61%.
Citește și: Orașul care este înghițit de poluare. Imaginile apocaliptice din această țară au devenit virale.