Satul din România înfiinţat de haiduci. Unde se află, peisajul e de vis. Trebuie să ajungi aici în 2023
Una dintre cele mai impresionante așezări rurale din România a fost înființată de haiduci, în inima județului Hunedoara. Bandiții prăduiau ținuturile învecinate și veneau aici, pentru a se refugia. Astăzi, satul se numără printre cele mai renumite locuri din Ținutul Pădurenilor.
Cum arată satul din Hunedoara care a fost construit de haiduci
În partea de vest a țării vom descoperi o comoară ascunsă în inima județului Hunedoara. Puțini sunt cei care cunosc povestea satului Meria, despre care se spune că a fost înființat de haiduci, în secolul al XV-lea.
Situat în comuna Lunca Cernii de Jos, din județul Hunedoara, localitatea Meria ar fi fost înființată pe vremea când nelegiuitorii din pădure obișnuiau să prăduiască ținuturile din vecini și să se refugieze aici, pentru a găsi adăpost.
Satul Meria este localizat pe o coamă din munții Poiana Ruscă, la hotarele Ținutului Pădurenilor cu Țara Hațegului, fiind despărțit de așezările învecinate prin văi adânci.
„Dacii trăiesc nedezlipiţi de munţi. De acolo, sub conducerea regelui Cotiso, obişnuiau să coboare şi să pustiască ţinuturile vecine ori de câte ori Dunărea, îngheţată de ger, îşi unea malurile”, informa istoricul latin Anneus Florus (sec. I – II d. Hr.), notează cei de la Adevărul.
În trecut, satul Meria era considerat unic în regiunea Ardealului, datorită originilor sale, graiului aparte și natura sălbatică al localnicilor, rar vizitați din cauza lipsei drumurilor.
„În vremea copilăriei mele, nu era drum. Urcau oamenii cu calul sau pe jos, pe poteci puțin știute, în sat. Apoi cu căruțele trase de boi puternici, care țineau drumul abrupt, spre coama înconjurată de pădure”, a mărturisit Aurel Seleșan, unul dintre localnici, pentru sursa citată.
Pe vremuri, satul era format din mai multe colibe de fugari
Așezarea rurală ce pare desprinsă din filme a fost electrificată în anii 60, iar 20 de ani mai târziu, o mină de fier a fost înființată în Vadu Dobrii, care a funcționat până la sfărșitul anilor ’80, oferindu-le localnicilor posibilitatea de a avea un loc de muncă.
În prezent, satul adăposește 200 de locuitori, în principal persoane vârstnice și pensionari. Din 2020, autoritățile au asfaltat drumul de 8 km dintre Meria și satul Lunca Cernii de Jos. Ultima dintre porțiuni, cea mai abruptă, a fost gata în toamna anului trecut.
„Tradiția spune că în vechime era un sat format mai mult din colibe de fugari, lotri (n.r. hoț de codru) și hoți și chiar țigani retrași la scuteală în acest ascunziș, de unde se scoboreau prin Țara Hațegului și prin Banat ca să fure și să prădeze și apoi, încărcați de câștigul acestei urâte
meserii, se întorceau iar la odihnă și trai fără de griji și fără de frica de a fi urmăriți de panduri, care nu știau drumul prin codrii pustii ce vor fi fost atunci sau se temeau de măciuca ce ușor le-o puteau îndoi pe spinare acești hoțomani îndrăzneți”, relata preotul Jacob Radu, în „Istoria vicariatului greco-catolic din Țara Hațegului” (1909).